Генетичний слід у повітрі.

 

В майбутньому зразок повітря з місця злочину зможе допомогти в ідентифікації злочинця. Сучасне дослідження доводить: і в повітрі замкнутого простору люди залишають сліди геному, придатні для виявлення. Аналіз таких «ДНК з повітря» може знадобитися і для того, щоб ідентифікувати тварин у їхніх гніздах і печерах, а також у дослідженні повітряно-крапельних шляхів передачі патогенів.

 

 

Для виявлення вірусів із допомогою ПЛР-тесту в криміналістиці і при пошуку тварин ДНК зразки сьогодні важливі у багатьох фахових сферах. Необхідний для аналізу генетичний матеріал зазвичай отримують з крові або слини, а також волосся, кісток, випорожнень – навіть ґрунт і воду можна аналізувати на наявність фрагментів ДНК.

 

«Використання такої ДНК з навколишнього середовища» («Environmental DNA») в науковій спільноті стає все цікавішою темою», – пояснила провідна авторка розвідки Елізабет Клер (Elizabeth Clare) з Лондонського університету королеви Марії.

 

Проте серед усіх цих уже досліджуваних джерел генетичних зразків є один, на який досі не звертали уваги: ДНК-фрагменти, якими люди й тварини збагачують повітря навколо себе. Через дихання, пори шкіри або через виділення й випари ці генетичні сліди потрапляють у повітря, утворюючи своєрідну персональну хмару кожного. Чи цю повітряну ДНК можна зафіксувати, наприклад, у зразках повітря із замкнутого простору, перевірили Клер і її команда експериментально.

 

З допомогою спеціального фільтра HEPA (High Efficiency Particulate Air) вчені всмоктали повітря з досліджуваного простору, в якому понад рік утримують колонію Heterocephalus glaber (голих землекопів). Регулярно до приміщення приходять доглядачі й науковці. З допомогою ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції) команда збільшила частку ДНК, що містилися в зразках повітря, і проаналізувала їхнє походження.

 

Результат: зразки буквально взяли з повітря, але вони містили придатну для виявлення кількість тваринних і людських ДНК. Вдалося виявити як фрагменти геному голих землекопів, так і генетичні послідовності людини. «Світ  це справжнє море ДНК. Геном є у воді, ґрунті, а тепер ми вже знаємо, що й у повітрі, – сказала Клер. – Це перший опублікований доказ того, що тваринну ДНК можна отримати з повітря».

 

Команда зауважує: аналіз таких зразків повітря приносить добрі результати передусім тоді, коли вони походять з відносно обмеженого об’єму повітря – з кімнати, дупла або підземних ходів тварини. «Там мінімальний ефект розбавлення», – сказали науковці. Якою мірою генетичний слід буде помітний у зразках з відкритого простору, залишається нез’ясованим.

 

Але навіть сама здатність отримувати ДНК зі зразків повітря у закритих приміщеннях або підземних системах відкриває нові можливості для дослідження, наголошує Клер і її команда. В криміналістиці, наприклад, це дасть змогу виявити ДНК злочинців і тоді, коли на місці злочину не буде їхньої крові або волосся. В екології ДНК з повітря можуть придатися для того, щоб виявляти та ідентифікувати рідкісних і лякливих тварин у їхніх норах, гніздах або підземних системах.

 

Але навіть з огляду на пандемію коронавірусу та поширення інших інфекційних недуг повітряні проби можуть виявитися корисними: через них можна з’ясувати, чи присутній патоген у повітрі, а якщо так, то як далеко він поширюється. «Зараз лінію соціальної дистанції визначають передусім на підставі фізичних обрахунків того, як далеко розходяться краплі та частинки вірусу», – сказали вчені. Але з новою технологією можна проаналізувати саме повітря та безпосередньо визначити, які патогени в ньому наявні.

 

«Першочергово ми хотіли перевірити, чи можна використати технологію для екологічних моніторингів, – пояснила Клер. – Але з неї вийшло щось значно більше, оскільки метод має потенціал застосування в криміналістиці, антропології і навіть у медицині».

 

 

 

 

На відео Елізабет Клер пояснює принцип свого дослідження. 

 

Nadja Podbregar
Erster Nachweis von DNA aus der Luft 
Elizabeth L. Clare​, Chloe K. Economou, Chris G. Faulkes, James D. Gilbert, Frances Bennett, Rosie Drinkwater, Joanne E. Littlefair
eDNAir: proof of concept that animal DNA can be collected from air sampling
Queen Mary University of London, 7/04/2021, PeerJ, 2021;
Зреферувала С.К.

20.04.2021