Чи це лице Ехнатона?

Мумія KV55 з Долини царів тепер отримала нове обличчя, але її особа залишається невідомою. Адже згідно з генетичними аналізами, це міг бути біологічний батько Тутанхамона — але останні антропологічні розвідки доводять, що цей чоловік замолодий, як на фараона Ехнатона. Він помер у 20 років.




Реконструкція обличчя мумії з гробниці KV55. Зображення: FAPAB.


 

Ймовірно, найвідоміша родина Стародавнього Єгипту — Ехнатон, Нефертіті та Тутанхамон, їхній нащадок, який помер дуже молодим. Гробницю Тутанхамона виявили вже понад сто років тому, але місця поховання Ехнатона й Нефертіті досі не знайшли.

 

Мумію цариці археологи шукають досі, а з її чоловіком ситуація складніша: 1907 року в гробниці KV55 археологи натрапили на кілька мумій, на бинтах однієї були символи Ехнатона, деякий похоронний інвентар теж був позначений його іменем.

 

2010 року ДНК-аналізи засвідчили, що одна з жіночих мумій із гробниці KV55 мала б бути матір’ю, а інша чоловіча мумія — сином Аменхотепа ІІІ, тобто біологічним батьком Тутанхамона. Відповідно, померлий мав би бути Ехнатоном.

 

Проблема в тому, що згідно з результатами кісткового аналізу, цей чоловік помер 20-річним — натомість Ехнатон, згідно з історичними даними, зійшов на престол у віці між 18 і 20 років, а потім правив ще принаймні 17 років.




Череп мумії з гробниці KV55. Зображення: historisch.

 

 

Хто ж є цим чоловіком, якого вважали батьком Тутанхамона? Аби більше з’ясувати, Францеско Ґалассі (Francesco Galassi) та його команда з дослідницького центру FAPAB на Сицилії заново проаналізували антропологічні ознаки загадкової мумії.

 

На основі отриманих даних вони дійшли висновку, що чоловік помер молодим. «Передусім стан дозрілості епіфізів та лобкового симфізу підтверджують вік смерті 19-22 років», — сказали науковці.

 

На думку Ґалассі та його колег, це все ж не виключає ймовірності того, що йдеться про справжнього Ехнатона. Адже деякі єгиптологи припускають, що фараон ще неповнолітнім став співрегентом свого батька. Але тоді постає питання, як в Ехнатона ще на початку його правління могла народитися дочка.

 

Аби отримати більше вказівок на ймовірний зовнішній вигляд мумії, команда залучила Цицерон Мораеса (Cicero Moraes), експерта з посмертної реконструкції обличчя. Основою для цього став череп мумії, на який почергово наносили м’язи, жирову тканину та шкіру, відповідно до анатомічних закономірностей. «У реконструкції ми свідомо не зважали на прикраси чи волосся, цілком зосередилися на обличчі», — сказав учений із центру FAPAB.

 

Результат показує обличчя молодого чоловіка із загостреним підборіддям, радше вузьке обличчя та виразний ніс. На перший погляд, він тільки частково подібний на збережені скульптури Ехнатона, адже вони показують фараона із суттєво виразнішими рисами — що, в принципі, може бути наслідком творчої свободи. «Ця реконструкція повернула до життя неоднозначні та важливі для світової історії мумії — принаймні метафорично», — розповіли вчені FAPAB.




Знайдена в Карнаку скульптура, що зображає Ехнатона з сильно перебільшеними рисами. Зображення:  Olaf Tausch /CC-by-sa 3.0.


 

Припускають, що мумія KV55 може виявитися наразі загадковим членом родини з клану Ехнатона — Сменхкарою. Він кілька разів згадується в написах і, на думку деяких єгиптологів, упродовж року був наступником Ехнатона на престолі, аж поки його не заступив Тутанхамон. Але залишається цілком неясно, як Сменхкара був споріднений з двома іншими фараонами.

 

Якщо мумія KV55 виявиться рештками Сменхкари, це може вказувати на те, що він був молодшим братом Ехнатона — адже згідно з результатами ДНК-аналізу, йдеться про сина Аменхотепа ІІІ. Але з огляду на прийняту серед єгипетських фараонів практику інбридингу та шлюбів між братами й сестрами, генетичне розшифрування їхніх родинних зв’язків здійснити непросто. 

 

З іншого боку, деякі єгиптологи взагалі сумніваються в існуванні Сменхкари. Натомість вони припускають, що після смерті Ехнатона під цим чоловічим псевдонімом кілька років правила Нефертіті. Але доказів цього припущення немає — як і підтверджень теорії про молодшого брата. Тож особа померлого з гробниці KV55 залишається загадкою.

 

 

Nadja Podbregar

Ist dies das wahre Gesicht Echnatons? 

Forensic Anthropology, Paleopathology, Bioarchaeology Research Center (FAPAB), 31/03/2021

Зреферувала С. К.

13.04.2021