Ердоган запропонував Зеленському сприяння у врегулюванні ситуації на Донбасі.

 

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав до зняття напруги на сході і заявив про те, що Туреччина готова посприяти у врегулюванні ситуації на Донбасі. 

 

Про це Ердоган сказав на спільній пресконференції із Президентом України Володимиром Зеленським у Туреччині, передає "Укрінформ".

 

 

"Ми обмінялися думками з приводу ситуації на сході України. Ми переконані й віримо, що ситуацію потрібно вирішувати в мирний спосіб, в рамках міжнародного законодавства, ґрунтуючись на засадах збереження територіальної цілісності України. Виступаємо за зниження ескалації ситуації, яку спостерігаємо, зниження напруги, виконання положень "мінських домовленостей". Ми готові надавати будь-яку підтримку в цьому питанні", – сказав президент Туреччини.

 

Турецький лідер заявив, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ мусить продовжувати свою діяльність та працювати безперебійно і безперешкодно.

 

Ердоган також підкреслив важливість започаткування формату "Квадрига", який передбачає зустрічі міністрів оборони та закордонних справ обох країн та має посилити співпрацю між країнами.

 

Україна та Туреччина обговорили питання безпеки і спільну протидію викликам у Чорноморському регіоні, повідомив Президент Володимир Зеленський.

 

"Варто відзначити, що бачення Києва та Анкари збігаються як щодо самих загроз, так і щодо шляхів належного реагування на ці загрози", – сказав Зеленський.

 

З його слів, для України є важлива підтримка Туреччини у відновленні нашого суверенітету та територіальної цілісності.

 

"Я був щасливий почути від пана Президента слова продовження такої важливої підтримки та незмінності позиції Туреччини у майбутньому", – зазначив Зеленський.

 

Президент України також зазначив, що проінформував президента Туреччини про ситуацію на тимчасово окупованих територіях України, зокрема і про порушення прав людини на півострові.

 

Зеленський також подякував Ердогану за готовність прибути до України на інавгурацію ініціативи "Кримська платформа".

 

"Окремо я хочу подякувати Президенту Ердогану за готовність долучитися до формату "Кримська платформа", взяти участь у її засіданні 23 серпня в Києві. Якщо це станеться, то ми будемо дуже вдячні", – сказав Зеленський.

 

Він висловив впевненість, що проведення "Кримської платформи" за участі представників інших держав стане потужним сигналом, що Україна і її партнери рішуче налаштовані у питаннях деокупації українського півострова, захисту прав українського і кримськотатарського народів.

 

11.04.2021