Датчики холоду на зубах

 

Науковці зясували, як виникає біль від холоду на зубах  і як його можна заблокувати. Згідно з отриманими даними, спеціальні клітини зубної тканини мають інонний канал, який виконує функцію датчика холоду. Коли він спалахує, зявляється типовий біль від холоду на зубах. Добра новина: цей датчик можна заблокувати  і так допомогти людям з надчутливими зубами.




Зображення: Sitthiphong/ Getty images.


 

Запалення або надмірна чутливість зубів зумовлює те, що кожен холодний подразник в роті стає мукою. «Той, хто любить морозиво, але має чутливі зуби, розуміє, про що мова: ледве торкнувшись зубами морозива, відчуваєш різкий біль», – пояснила Катаріна Ціммерманн (Katharina Zimmermann ) з Університетської клініки Ерланґена. Але й карієс може провокувати інтенсивний біль.

 

Як біль виникає, досі залишалося нез’ясованим. Але Цімменраманн та її команда виявили причини «холодного болю» на зубах. Поштовхом до цього стали попередні дослідження, які довели: певні типи іонних каналів у шкірі та слизовій оболонці можуть реагувати на холод. Крім того, вже було відомо, що деякі форми каналів, зокрема TRPC5, TRPA1 і TRPM8, присутні і в одонтобластах зубної тканини. «Сома одонтобластів та його нервові закінчення розташовані на зовнішньому боці зубної пульпи», – пояснила Ціммерманн.

 

Для свого дослідження науковці проаналізували реакцію мишей, у яких ці іонні канали функціонували нормально, і тих тварин, у яких вчені вимкнули ці канали. Науковці розробили власну методику для реєстру електричних імпульсів від зубних нервів здорових мишей. «Спеціальною технікою зі скляними електродами ми порівняли реакцію здорових мишей з тією, яку демонстрували тварини без молекули TRPC5», – пояснила провідна авторка Лаура Берналь (Laura Bernal) з Університетської клініки Еклаґена.

 

Результат: миші з деактивованим іонним каналом TRPC5, реагуючи на холодні подразники на зубах та нервах, не отримували больових сигналів до мозку. Тож ці датчики відіграють ключову роль у реакції на холодну їжу. Зафіксувавши холодний подразник, іонний канал TRPC5 відкривається та провокує електричний імпульс нерва. Його передають до мозку, що провокує больові відчуття.

 

Отже, зубний датчик холоду, який так довго шукали, розташований в одонтобластах, клітинах, що утворюють тверду частину зуба, дентин й емаль. Ці клітини мають – у людей, як і в мишей, – особливо багато каналів TRPC5. «Вони наділені певним відростком, що проходить через тоненький каналець в дентині, де він вимірює зміну температури та електричним імпульсом передає її далі до мозку, провокуючи больову реакцію», – пояснила Ціммерманн.

 

Цікаві також результати додаткових досліджень поведінки мишей: гризуни без активних рецепторів TRPC5 не відчувають болю і після запалення зубів. Водночас команда науковців виявила у людських запалених зубах з карієсом особливо багато TRPC5-реценторів. Це може пояснити, чому запалені зуби особливо чутливі до холоду.

 

Виявлення зубних датчиків холоду відкриває нові можливості для терапії проти надчутливості зубів та зубного болю, пояснили науковці. Адже TRPC5-сенсори можна при бажанні вимкнути, і при цьому не наставатиме заціпеніння чи параліч, як від анестезії.

 

Тепер науковці можуть пояснити ефективність народного засобу проти зубного болю: жування гвоздики або втирання олії гвоздики пригнічує біль, оскільки її основна складова евгенол блокує рецептор TRPC5.

 

 

Nadja Podbregar

Kältesensor der Zähne identifiziert 

Science Advances, 30/03/2021; doi: 10.1126/sciadv.abf5567

Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg

Зреферувала С.К.

10.04.2021