Байден відбув переговори зі Зеленським на тлі маневрів російської армії.

 

Президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден у п'ятницю відбув переговори із Президентом України Володимиром Зеленським. Розмова відбулася на тлі концентрації російських армійських підрозділів біля кордону з Україною.

 

 

Як повідомила пресова служба Білого дому, "президент Байден підтвердив непохитну підтримку США суверенітету й територіальної цілісності України в умовах триваючої агресії Росії на Донбасі та в Криму".

 

Президент США також задекларував бажання "активізувати стратегічне партнерство на підтримку плану Президента Зеленського щодо боротьби з корупцією і втіленню реформаторського плану, заснованого на спільних демократичних цінностях, що забезпечуватимуть правосуддя, безпеку й процвітання для українського народу".

 

Президенти України та США погодилися, що "реформи займають центральне місце в євроатлантичних аспіраціях України". 

 

Сторони також обговорили важливість українсько-американської співпраці в боротьбі з COVID-19 та зміцнення демократії у реґіоні.

 

Президент України Володимир Зеленський повідомив: американська сторона засвідчила свою цілковиту солідарність із українцями.

 

"Ми детально обговорили ситуацію на Донбасі. Президент Байден запевнив мене, що Україна ніколи не залишиться наодинці проти агресії Росії", – сказав Зеленський у своєму зверненні в п'ятницю.

 

З його слів, під час розмови президенти відзначили та підтримали втілення й продовження реформ в Україні, зокрема антикорупційної, судової та реформи Конституційного Суду. "За словами президента Байдена, у питаннях боротьби з корупцією США та Україна – брати по зброї", – переповів Зеленський.

 

Під час переговорів також ішлося про участь США у "Кримській платформі" та про майбутній візит Байдена в Україну.

 

Згідно з даними Politico, переговори між Байденом і Зеленським тривали 30-40 хвилин. 

 

Цього тижня Пентагон висловив занепокоєння ескалацією агресії Росії на Донбасі. "Нас непокоїть нещодавня ескалація агресії Росії на сході України... Це включає порушення режиму припинення вогню, встановленого в липні 2020 року, що призвело до загибелі чотирьох військовослужбовців 26 березня, а також поранення двох інших", – заявив речник Пентагону США Джон Кірбі.

 

Кірбі додав, що США знають про повідомлення України щодо пересування російських військ на кордоні й обговорюють питання зростання напруги в регіоні зі союзниками по НАТО.

 

Проблема безпеки на сході України звучала і в ході телефонних розмов, які провели цього тижня зі своїми українськими колегами держскекретар США Ентоні Блінкен, голова комітету начштабів ЗС США генерал Міллі та радник із національної безпеки США Джейк Саллівен.

 

31 березня у телефонній розмові з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою держсекретар США Ентоні Блінкен висловив занепокоєння через ситуацію з безпекою на сході України і висловив співчуття з приводу недавньої загибелі чотирьох українських солдатів. Посадовці також обговорили питання поступу реформ в Україні, протидію пандемії COVID-19 та подолання наслідків зміни клімату, повідомили у Держдепі.

 

Також відбулася розмова Голови комітету начштабів ЗС США генерала Міллі з головнокомандувачем ЗС України генерал-лейтенантом Русланом Хомчаком. "Україна – ключовий партнер НАТО і відіграє вирішальну роль у підтримці миру та стабільності в Європі", – йдеться у повідомленні Комітету начштабів США за результатами розмови.

 

Міллі також говорив із російським колегою генералом Герасімовим. "Ми зв‘язалися з Росією, щоб отримати більше ясності про те, що відбувається", – прокоментував розмову речник Пентагону.

 

У понеділок відбулася розмова радника з національної безпеки США Джейка Саллівена з керівником Офісу Президента України Андрієм Єрмаком. Єрмак розповів Саллівену про безпекову ситуацію на лінії розмежування на Донбасі, відзначивши "небезпечну тенденцію до збільшення кількості порушень припинення вогню та кількості загиблих", повідомив Офіс Президента України.

 

Саллівен підтвердив непохитну підтримку США суверенітету та територіальної цілісності України в умовах теперішньої агресії Росії.

 

Видання The New York Times написало: європейське командування американської армії у відповідь на розгортання додаткових російських військ уздовж українського кордону підвищило рівень спостереження з "можливої ​​кризи" до "потенційного неминучої кризи" – найвищого рівня ризиків.

 

Командування пішло на такий крок після того, як російські підрозділи, залучені до навчань уздовж кордону, залишилися на місцях і не повернулися до місць дислокації військових частин.

 

02.04.2021