Шмигаль: На жаль, треба констатувати, що почалася третя хвиля.

 

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про початок третьої хвилі COVID-19. Голова уряду не виключає можливості чергового локдауну.

 

Про це Шмигаль сказав під час пресконференції за підсумками року роботи уряду, передає "Укрінформ".

 

 

"Ми щодня зараз бачимо зростання кількості захворілих – на жаль, треба констатувати, що почалася третя хвиля епідемії в Україні. Це цифри, статистика, яку ми бачимо, її неможливо якось приховати або інтерпретувати по-іншому. Треба бути свідомим – розпочалася третя хвиля пандемії коронавірусу в Україні", – сказав Шмигаль.

 

Він нагадав, що наразі в Україні діє адаптивний карантин, та підкреслив, що "червоний" рівень і жорсткий локдаун запровадили вже в Івано-Франківській, Чернівецькій, Житомирській областях. Натомість Вінницька, Закарпатська, Тернопільська та ще низка областей з "помаранчевим" рівнем – і там, на його думку, незабаром також може бути локдаун.

 

"Звичайно, коли більша частина областей будуть у "червоній" зоні, скоріш за все, доведеться звертатися до тієї моделі локлауну, який запроваджувався, який Україна вже проходила. Дуже би не хотілося цього робити", – зауважив прем'єр-міністр та наголосив на важливості свідомого підходу громадян до питання власної безпеки і дотримання протиепідемічних заходів.

 

Він наголосив, що вакцинація у світі тільки почалася і може зайняти кілька років, тож "коронавірус нікуди не подівся".

 

"Я не дам відповіді, чи буде локдаун в Україні, чи ні – ми постарається максимально управляти адаптивним карантином. Але якщо бачитимемо, що медична система перевантажена, коли ми бачимо, що більше 65% ліжок в кожній області і в Україні, зокрема, зайняті і можливості медицини починають бути обмеженими, у нас не буде виходу – ми йтимемо так, як ішли всі європейські країни", – пояснив Шмигаль.

 

Він додав, що уряд зараз знаходить "формат конструктивної співпраці" з місцевими органами у питаннях протидії епідемії.

 

04.03.2021