Fidesz полишила фракцію Європейської народної партії в Європарламенті.

Партії угорського прем’єра закинули нехтування базовими цінностями ЄНП.

 

                           Манфред Вебер і Віктор Орбан

 

Партія прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана Fidesz вийшла з правоцентристської Європейської народної партії (ЄНП) у Європарламенті. Про це в середу, третього березня, повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle з покликом на твіт заступниці голови урядової угорської партії Каталін Новак (Katalin Novak). Це сталося після того, як ЄНП внесла зміни в свої правила, які відкрили можливість для виключення цілих політичних партій, а не тільки окремих депутатів.

 

Fidesz налічувала в Європарламенті 12 депутатів. Її вихід із фракції не похитне позицій ЄНП, яка залишатиметься найбільшою партією Європарламенту.

 

Відомо, що ще 28 лютого Орбан надіслав голові фракції ЄНП Манфреду Веберу (Manfred Weber) листа з попередженням. Угорський прем’єр застерігав, що Fidesz вийде з фракції, якщо та ухвалить зміни до реґламенту, які дозволяють призупиняти членство її депутатів у ЄНП.

 

Пізніше фракція під час відео-засідання більшістю голосів ухвалила ці зміни. За нововведення було віддано 85 відсотків голосів.

 

Fidesz і так вважали головним кандидатом на виключення з фракції. Тож Орбан зробив хід на випередження. У другому листі до Вебера він назвав нові правила «недемократичними, несправедливими і неприйнятними». 

 

У відповідь на лист угорського прем'єра євродепутатка з Нідерландів Естер де Ланге (Esther de Lange) заявила, що вихід Fidesz був очікуваним, оскільки партія, за її словами, знехтувала базовими цінностями ЄНП.

 

Партія Віктора Орбана давно перебувала під вогнем критики в Європарламенті. У березні 2019 року ЄНП тимчасово позбавила угорських депутатів членства через рекламну кампанію в Угорщині, спрямовану проти Жан-Клода Юнкера, котрий тоді очолював Єврокомісію, й американського мільярдера-філантропа Джорджа Сороса. Пізніше євродепутати скриткували Fidesz, звинувативши владу Угорщини в зловживанні режимом надзвичайного стану, запровадженим у країні на тлі пандемії коронавірусу.

03.03.2021