Госдума Росії вважає "гонінням" нові вимоги мовного закону в Україні.

 

Госдума Росії висловила занепокоєння набуттям в Україні чинності нової статті закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", котра визначає українську мову пріоритетною при спілкуванні у сфері послуг.

 

 

"Державна дума, поважаючи фундаментальні права людини і підтверджуючи свою відданість нормам міжнародного права, висловлює глибоке занепокоєння новими гоніннями на російську мову в Україні у зв'язку зі вступом в силу чергових заборон на її використання... Державна Дума вважає неприпустимими заборони і гоніння на російську та інші мови, які здійснюються в Україні під приводом захисту державної української мови", – йдеться у постанові Госдуми.

 

Російські депутати нагадали, що мовний закон ухвалили в Україні за президентури Петра Порошенка. Росія вимагає осуду від Організації Об'єднаних Націй, Організації з безпеки і співпраці в Європі, Ради Європи, Парламентської асамблеї Ради Європи, парламентів країн світу. 

 

Нагадаємо, 16 січня в Україні набула чинності стаття 30 мовного закону, котра передбачає: мовою комунікації в сфері послуг є державна мова – допоки клієнт не висловив прохання про обслуговування іншою мовою.

 

20.01.2021