Європейська господарка: підстави для оптимізму

Європейська Унія останніми місяцями демонструє неабиякі успіхи в подоланні банківської кризи. Фактично загрозу «землетрусу», що міг би призвести до розпаду Європейської валютної унії та ліквідації євро, вже остаточно усунуто. Проте менші загрози все-таки залишаються. А для успішної боротьби з ними країнам ЄУ конче потрібне економічне зростання.

Досі офіційні показники економічного розвитку не давали підстав для великого оптимізму. До середини серпня буде підбито підсумки господарської діяльності єврозони в першому півріччі, і, як передбачають експерти, вони радше розчарують, ніж надихатимуть. Проте вже третій квартал може виявити той рятівний шанс, якого очікують європейці. За прогнозами фінансистів Deutsche Bank, вже в серпні, беручи до уваги низку ознак, може початися радикальний перелом у тривалій загальноєвропейської рецесії.

Головні надії експерти пов'язують з Німеччиною та Іспанією. Хоч позитивні сиґнали надходять навіть з таких проблемних країн, як Греція чи Португалія. Зрештою, Німеччині не лише національні експерти, а й аналітики практично зі всіх європейських країн одностайно відводили роль економічного локомотива Євроунії. Не вперше і, напевне, не востаннє.

Німецька господарка надихає на оптимізм навіть попри те, що  в першому кварталі вона не виправдала надій: ВВП збільшився порівняно з попереднім кварталом лише на мінімальні 0,1 відсотка. Позначилося сповільнення темпів зростання експорту, у тому в країни БРІКС. Лихий жарт зіграла з німцями й надто довга зима, яка частково паралізувала будівельний сектор, сільське господарство і внутрішній ринок.

Але вже в другому кварталі зростання в країні помітно прискорилося. У доповіді Міністерства економіки ФРН, оприлюдненій  10 липня, зокрема, вказано, що обсяги виробництва в обробній промисловості та будівельній галузі набагато перевершили показники першого кварталу. Наголошено також на зростанні зайнятості, істотному збільшенні зарплат і помірному зростанні цін, і що це, своєю чергою, активізувало індивідуальне споживання. Підтвердження для такого висновку надали студії Інституту маркетинґових досліджень GfK, за якими індекс споживчих настроїв у Німеччині піднявся в липні на найвищий рівень від 2007 року!

Щодо Іспанії, то там, попри урядову кризу, експерти теж прогнозують зростання в третьому кварталі.  Пік рецесії в країні припав на кінець 2012 року, відтоді господарка невпинно розвивається. У доповіді, яку 12 липня опублікувало Європейське статистичне відомство Eurostat, зазначено, що обсяги промислового виробництва в Іспанії у травні зросли порівнянно з квітнем на 0,3 відсотка. При тому випуск машинобудівної продукції та обладнання збільшується вже третій місяць поспіль. Тож перші відчутні ознаки зростання вже є.

Водночас стабілізується ситуація в банківському секторі Іспанії. На його порятунок у 2012 році виділено 100 мільярдів євро, з яких запотребованими виявилися 41,3 мільярда. Додаткова фінансова допомога банкам Іспанії вже не буде потрібна. Повідомлення про це пройшло фактично непоміченим, але воно має знаковий характер, оскільки свідчить про ліквідацію одного з головних вогнищ іспанської кризи. Це, своєю дорогою, сприятиме тому, що фінансові інститути, оговтавшись від потрясінь, нарешті почнуть постачати вигідні позики бізнесу і споживачам.

Оптимістично розвивається ситуація і з грецьким банківським сектором. Попри масові протест громадян, уряд і далі провадить політику заощаджень, яку запропонували МВФ і ЄУ перед наданням кредитів для порятунку фінансової системи. Продажем двох проблемних кредитних інституцій 15 липня фактично закінчився процес формування у Греції чотирьох системотворчих банків, які забезпечать кредитування бізнесу.

Португалія протягом останніх тижнів лякає своїми новинами про урядову кризу. Тому мало хто зумів розгледіти кілька позитивних меседжів з Лісабону. Проте вони не пройшли повз увагу експертів. Йдеться, зокрема, про те, що від березня до травня Португалія збільшила свій експорт на 5,7 відсотка порівняно з аналогічним періодом минулого року і скоротила  майже на третину дефіцит зовнішньоторговельного балансу.  

Безумовно, всі наведені тут факти ще не ґарантують подолання рецесії. Але принаймні вони створюють  передумови для цього.

 

 

17.07.2013