Bellingcat розслідує отруєння інших російських опозиціонерів.

Про це Христо Грозєв розповів у інтерв’ю російському телеканалу «Дождь».

 

                                          Христо Грозєв

 

Портал журналістських розслідувань Bellingcat досліджує можливу причетність отруювачів опозиціонера Олексія Навального до атентатів на інших противників режиму Володимира Путіна. Про це один із провідних журналістів-розслідувачів Bellingcat Христо Грозєв розповів у інтерв’ю російському телеканалу «Дождь», уривки з якого вийшли в етер у вівторок, 5 січня. Зокрема йшлося про смерть журналіста Тимура Куашева в 2014 році, лідера руху «Нова Росія» Микити Ісаєва в 2019 році, а також отруєння Володимира Кара-Мурзи-молодшого в 2017 році.

 

«Всі вони мають певні елементи збігів, які вимагають додаткового розслідування. Але я не хочу поки що називати жодних імен. Особливо імен мертвих людей, тому що для їхніх сімей це може бути фатальним днем, якщо ми назвемо, що це може бути пов'язано з цією групою ФСБ. Тому, не маючи на 100% доказів, я не готовий так говорити. Але ці збіги – одні з тих, які ми розслідуємо дуже детально», – розповів Грозєв.

 

Питання про те, чи міг ще хтось із російських громадських діячів стати жертвою отруєння, виникло після того, як Грозєв опублікував дані про переміщення Росією минулими роками групи осіб, котрі причетні до отруєння Навального. Користувачі соцмереж, зокрема, виявили, що перебування деяких співробітників ФСБ збіглося в часі зі смертями від загадкових причин кавказьких активістів – Тимура Куашева і Руслана Магомедрагімова.

 

Грозєв підтвердив, що існує ціла низка таких збігів, які група Bellingcat зараз вивчає. Як приклад він назвав і загибель Тимура Куашева в Нальчику 2014 року. «Уже формується картина, що у цих отруювачів була операція на Північному Кавказі, в якій вони ганялися за журналістами і, можливо, вбивали правозахисників та журналістів», – сказав Грозєв.

 

Нагадаємо, що розслідування отруєння Олексія Навального бойовою отруйною речовиною з сімейства «Новичок», проведене спільно журналістами Bellingcat, The Insider, Der Spiegel і CNN, було опубліковано 14 грудня 2020 року. У ньому стверджувалося, що вісім співробітників російських спецслужб стежили за Навальним протягом, як мінімум, трьох років.

 

Через тиждень Навальний опублікував запис своєї телефонної розмови з одним із ймовірних отруювачів – співробітником ФСБ Костянтином Кудрявцевим. Під час розмови Кудрявцев фактично визнав факт отруєння.

05.01.2021