Наступний крок на шляху до Марсу

NASA оприлюднила наукові завдання місії наступного марсохода, який стартуватиме 2020 року і повинен підготувати наступну пілотовану космічну місію.

 

Завдяки марсоходам дослідники Марсу володіють великою кількістю інформації. Ці проекти належать до найбільш успішних в історії міжпланетних досліджень NASA. Після майже десяти років використання все ще функціональних марсоходів «Опортьюніті»  і його наступника – марсохода нового покоління «К'юріосіті», впродовж декількох років на Червону планету здійснять ще один політ: 2020 року уряд США планує запустити новий марсохід, який з новими інструментами значно покращить дослідження Марсу. Група з 19 вчених й інженерів з різних університетів та дослідницьких інститутів опубліковала доповідь на 154 сторінки, в якій визначила ключові наукові завдання майбутньої місії. Оскільки уряд США продовжує здійснювати дорогу і небезпечну ідею до 2030-их років розробити пілотований космічний апарат, який полетить на Марс, підготовка до цієї місії також входить до програми запуску марсохода.

"Поліпшена точність посадки, що підвищує наукову цінність роботизованих місій, має вирішальне значення для людського освоєння поверхні Марсу", - сказав Джим Грін, директор Планетарного відділу науки в NASA, одним з технологів. Окрім тестування нових матеріалів і технологій, космічний апарат має надати відчутні наукові результати. Для цього розробляють нові інструменти, з якими робот зможе зробити оптичний, мінералогічний і хімічний аналіз всередині порід на поверхні Марса до мікроскопічних їх часток. Це допоможе, окрім всього, в пошуках слідів життя на Червоній планеті.

«Концепція Місії-2020 не базується на твердженні, що на Марсі колись існувало життя, - обережно говорить Джек Мустард, який керує командою. – Проте, після недавніх відкриттів «К'юріосіті», життя на Марсі здається можливим. Все, що покажуть дослідження, розширить наше увялення про ранні форми життя на Землі і можливі його форми в космосі".

Новий марсохід створений на основі дизайну, розробленого для апарату «К'юріосіті», який зараз перебуває на Червоній планеті. Поки NASA впевнена у перевірених технологіях марсоходу, проте її інженери хочуть звести до мінімуму ризики, пов'язані з новими розробками. Такими мають бути, перш за все, інструменти, якими оснастять апарат. Крім геологічних досліджень, пріорітетними для вчених будуть дослідження тонкої марсіанської атмосфери. Науковці мають намір зберігати в марсоході приблизно 31 пакет особливо цікавих зразків порід, а потім доставити їх на Землю для детальніших досліджень. Космічний зонд, який міг би зробити це, досі не розроблений.

Дослідники та технологи сподіваються, що політ на Марс 2020 року матиме такий же успіх, як і останні місії на Марс. Марсоходи-близнюки «Опортьюніті» і «Спіріт» приземлилися на поверхню Марсу 2004 року. Місію з самого початку планували на 3 місяці, проте клімат на Марсі сприяв марсоходам. «Спіріт» вистояв до березня 2010 року, після чого контакт з ним втратили. «Опортьюніті», однак, донині активний і вже пройшов 35 км. на Марсі. Він, як і «К'юріосіті», завдяки пробам порід, надав докази існування колись на Марсі води. І, якщо нічого не стане на перешкоді, 2020 року до них приєднається ще один, але вже сучасний марсохід. 

16.07.2013