В Ізраїлі розпущено Кнесет.

Урядовій коаліції так і не вдалося завершити бюджетні суперечки.

 

 

«Одна з найбезглуздіших в ізраїльській історії коаліція припинила існування опівночі (з 22 на 23 грудня, – Z), оскільки бюджет на 2021 рік не був затверджений у визначений термін. 23 скликання Кнесету автоматично розпущено», – повідомив 9 канал ізраїльського телебачення.

 

Цьому передувало засідання Кнесету, під час якого депутати намагалися узгодити законопроєкт про продовження терміну обговорення бюджетних питань. Але, всупереч очікуванням, він був відхилений більшістю голосів.

 

Відносини між коаліційними партнерами – правоконсервативною партією Нетаньяху «Лікуд», очолюваною прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньягу, і лівоцентристським блоком «Кахоль Лаван», очолюваним міністром оборони Бенні Ґанцом, – загострилися за останні місяці. Коаліційна угода передбачала ухвалення бюджету на 2021 рік. Однак Нетаньягу відмовився затверджувати бюджет, покликаючись на надзвичайні обставини у зв'язку з пандемією коронавірусу. Критики вважають, що таким чином він намагався перешкодити Ґанцу обійняти посаду прем'єр-міністра восени 2021 року, як це було погоджено в коаліційному договорі.

 

Щоб запобігти важкій економічній кризі наступного року, уряд Ізраїлю у вівторок, 22 грудня, затвердив фінансовий план як альтернативу регулярному бюджету.

 

Через розпуск Кнесету в Ізраїлі вже вчетверте за менш ніж два роки відбудуться позачергові парламентські вибори. Попередня дата нових виборів – 23 березня.

23.12.2020