Сенат США затвердив Емі Коні Барретт на вакантну посаду члена Верховного суду.

Новою членкинею найвищого американського судового органу стала протеже Трампа – Емі Коні Барретт 

 

   

 

Верхня палата американського Конгресу, контрольована республіканцями, в понеділок пізно ввечері, 26 жовтня, затвердила кандидатуру 48-річної судді Емі Коні Барретт (Amy Coney Barrett) на посаду члена Верховного суду. Про це повідомило радіо Voice of America. Барретт вже склала відповідну присягу. Президент США Дональд Трамп, котрий виступив на церемонії, назвав цю подію «важливим днем для Америки, конституції країни і верховенства закону».

 

Таким чином незадовго до президентських виборів главі Білого дому Дональдові Трампу вдалося домогтися важливої ​​перемоги і, цілком можливо, на десятиліття закріпити перевагу республіканців у Верховному суді. Суддів у цей орган призначають довічно за поданням глави держави. На даний момент шестеро суддів у ньому репрезентують республіканців і тільки троє – демократів. Барретт стала третім суддею Верховного суду, призначеним за час каденції Дональда Трампа: в 2017 році він висунув у судді Нілу Горсача, а через рік – Бретта Кавано.

 

За Барретт проголосували 52 сенатори зі ста, хоча загалом у Сенаті США є 53 представники Республіканської партії. Річ у тім, що сенаторка-республіканка Сьюзен Коллінз (Susan Collins) із штату Мен долучилася у голосуванні до демократів, тож виступила проти затвердження Емі Коні Барретт на посаді. Вона пояснила свій вчинок близькістю президентських виборів – у цей час, на її переконання, не слід ухвалювати таких доленосних для країни рішень, як призначення члена Верховного суду.

 

Демократи критикують республіканців за лицемірство: у схожій ситуації в 2016 році, ще за президентства Барака Обами і незадовго до виборів, демократи, зваживши на спротив республіканців, відмовилися від того, щоб продавлювати свого кандидата до Верховного суду. Тож вони вимагала від Трампа, аби той, перебуваючи в схожій ситуації, відмовився від заповнення цієї вакансії й надав це право переможцю листопадових виборів. Ще ніколи в історії США член Верховного суду не був обраний за кілька днів до виборів. Окрім того, варто зазначити, що вперше за півтора століття призначення члена Верховного суду відбулося за абсолютного спротиву партії, яка перебуває в меншості у Сенаті.

 

48-річна Емі Коні Барретт – репрезентантка табору консерваторів, зразкова католичка. Важливість її посади полягає в тому, що в разі приблизно рівних результатів Дональда Трампа і Джо Байдена на президентських виборах п’ятого листопада остаточне рішення може бути ухвалене Верховним судом.

27.10.2020