Чорниця проти запальних захворювань кишківника

 

Науковці ідентифікували ще одну рослинну речовину, здатну пригнічувати запальні процеси. Вона міститься, зокрема, в чорниці. Ця поліфенольна сполука, що називається птеростильбен, послаблює хибний напад іменної системи на власні тканини, тобто її можна використовувати для лікування хронічних запальних захворювань кишківника, в тім числі коліту.




Зображення: Tokyo University of Science​.

 

Рослинні продукти відомі тим, що допомагають залишатися в формі. Адже вони містять дуже багато антиоксидантів та інших корисних речовин. Так, горіхи, ймовірно, захищають від раку кишківника, а гранати запобігають старіння м’язів. Згідно з дослідженнями, червона цибуля має сильну протионкологічну дію. Чорниця, виноград і червона капуста містять високу концентрацію червоних і білих рослинних барвників, яким приписують корисний для здоров’я вплив. Ці антоціани мали боротися з проблемами пам’яті на початку процесів деменції та підсилювати терапію хвороби Паркінсона й депресії. У винограді та ягодах містяться поліфеноли, зокрема резвератрол, що, крім усього, має антизапальну дію.

 

Саме з цього пункту почалося дослідження Такуї Яширо (Takuya Yashiro) з Токійського університету та його колег: «Резвератрол поліфенол, що на тваринних моделях коліту (Colitis ulcerosa) продемонстрував виразні імуномодулюючі та протизапальні впливи, – пояснив Яширо. – Тож ми дослідили, чи інші рослинні речовини, що структурно подібні на резвератрол, придатні для лікування запальних захворювань кишківника».

 

У пацієнтів з хворобами кишківника, зокрема з хворобою Крона та при неспецифічному виразковому коліті, на внутрішніх стінках шлунково-кишкового тракту в результаті хронічного захворювання з’являються виразки. Їхньою причиною є надмірна реакція імунітету: дендритні клітини імунного захисту виробляють велику кількість нейромедіаторів цитокінів, що сприяють розвитку запалення. Крім того, вони активують Т-клітини, що помилково нападають на власні тканини, пошкоджуючи їх.

 

У пошуках рослинного засобу, що міг би послабити цю надмірну реакцію імунітету, науковці протестували, який вплив на розмноження Т-клітин мають подібні на резвератрол поліфеноли.

 

І в тестах науковці виявили поліфенольну сполуку, так званий птеростильбен (PSB), що мав імуносупресивну дію сильнішу, ніж інші речовини, яких досліджували. Йдеться про поліфенол, що міститься, зокрема, в чорниці.

 

Наступні тести засвідчили: птеростильбен перешкоджає Т-клітинам диференціюватися у певні підтипи, що посилюють імунну відповідь. Водночас через птеростильбен зростає розвиток регуляторних Т-клітин – підтипу захисних клітин, що пригнічують запалення.

 

Також учені з’ясували: поліфенол з чорниць пригнічує продукування цитокінів, що сприяють розвитку запалення. При цьому рослинна речовина послаблює сполучну активність ДНК певного фактора транскрипції, що в іншому випадку сприяє вивільненню молекул цитокінів.

 

Аби перевірити, чи вплив птеростильбену має вплив і в живому організмі, науковці ввели речовину мишам, що страждали на хронічні захворювання кишківника. При цьому виявилося, що прийом поліфенолу полегшував симптоми хвороби.

 

На думку науковців, рослинна речовина птеростильбен може виявитися потенційним засобом лікування хронічних недуг кишківника. «Наші результати демонструють, що птеростильбен має сильну імуносупресивну властивість, що відкриває новий шлях природному лікуванню запальних процесів у кишківнику», – резюмує Яширо.

 

Разом з отриманими результатами з’являються нові можливості лікування й інших запальних хвороб. Велика перевага: експеримент засвідчив, що навіть орального прийому речовини достатньо, щоб полегшити симптоми недуги. З огляду на те, що організм дуже легко засвоює речовину, вона могли б стати медикаментом.

 

 

Anna Bolten 

Heidelbeeren gegen entzündliche Darmerkrankungen? 

Tokyo University of Science, The FASEB Journal, 25/09/2020; doi: 10.1096/fj.202001502R,

Зреферувала С. К.

02.10.2020