МЗС України офіційно висловило підтримку територіальній цілісності Азербайджану.

 

Міністерство закордонних справ України закликало сторони конфлікту в Нагірному Карабаху не розпалювати додаткових емоцій і врегулювати конфлікт з дотриманням принципу територіальної цілісності держав.

 

Про це заявив на брифінґу міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, повідомляє "Укрінформ".

 

 

"Ми всі уважно спостерігаємо за розвитком цих подій... Війна – це завжди горе, жертви, руйнування... На нашу думку, зараз на Кавказі головне – це не розпалювати додатково і без того дуже високі емоції... Одним з наріжних каменів української зовнішньої політики є підтримка територіальної цілісності держав. Ми послідовно підтримували територіальну цілісність Азербайджану, так само, як Азербайджан підтримував нашу територіальну цілісність у міжнародно визнаних кордонах, і цей принцип залишається для нас абсолютно незмінним", – сказав Кулеба.

 

Голова МЗС додав, що Україна продовжує стежити за конфліктом у Нагірному Карабаху і веде перемовини з партнерами, щоб мати скоординовану позицію.

 

Зі слів Кулеби, нинішня ситуація в Нагірному Карабаху красномовно свідчить, що "так звані "заморожені конфлікти" насправді ніякі не заморожені" і в будь-який момент можуть вибухнути.

 

"Це осередки нестабільності в Європі, і міжнародне співтовариство має відповідним чином ставитися до врегулювання, не забувати, вважаючи, що "поки не стріляють, і добре, давайте, займемося чимось іншим", а послідовно докладати зусиль для врегулювання цих конфліктів", – зазначив дипломат.

 

Міністр також поінформував, що у зв'язку з відновленням бойових дій у регіоні доручив посольствам України в Азербайджані і Вірменії надавати максимальне сприяння українським громадянам, які перебувають у цих країнах, і оперативно реагувати на будь-які проблемні ситуації.

 

Вірменія та Азербайджан вранці 27 вересня поновили бойові дії у Нагірному Карабасі, взаємно звинувативши одне одного в обстрілі прикордонних територій та провокуванні насильства. По обидва боки кордону оголошено воєнний стан та мобілізацію.

 

МЗС України 27 вересня висловило занепокоєння у зв'язку з ескалацією нагірнокарабаського конфлікту та закликало сторони докласти максимальних зусиль для повернення до столу переговорів.

 

Україна та більшість країн світу також вважають Нагірний Карабах окупованою частиною Азербайджану.

 

30.09.2020