Кому подобаються тирани?

 

Дехто любить егоїстичних, владних керівників-маніпуляторів і в бізнесі, й у політиці, незважаючи на їхні вчинки. Ймовірно, причину треба шукати в дитинстві самих прихильників, повідомили науковці в «Journal of Leadership and Organizational Studies». Згідно з їхніми дослідженнями, між сімейним середовищем у дитинстві та особою лідера, якій людина надає перевагу в дорослому віці, існує зв'язок. Адже підлітки, що вдома стикалися зі значною кількістю конфліктів, у дорослому віці називали соціально небажані риси ознаками ідеального лідера.

 


Зображення: yuriyzhuravov / getty images / istock (symbolbild mit fotomodell) (фрагмент).

 

Тривале дослідження, що почалося 1979 року, стежило загалом за 130 новонародженими та їхніми батьками. За допомогою опитувань вчені отримували інформацію про деталі приватного життя учасників. Для актуального дослідження вчені проаналізували дані 102 учасників, отримані 1996 року, коли дітям було 17 років. Тоді підлітків питали про сімейну динаміку, чи особи в їхньому побуті піднімають голос, критикують одне одного і чи були схильні до фізичного насильства.

 

Через двадцять років учасників попросили описати ідеального керівника, називаючи його риси. Виявилося, що той, хто підлітком перебував у середовищі з високим рівнем конфліктності, з більшою на 20% імовірністю надавав перевагу тиранічній моделі управління. Владний, настирний, домінантний, маніпулятор, владолюбний, зверхній, голосний, егоїстичний, нестерпний і вимогливий – це ознаки, властиві їхньому образу ідеального правителя.

 

Зі слів учених, щоб пояснити поведінку та привабливість лідерів, досі переважно аналізували тільки їхню особистість. Отримані зараз результати вказують на те, що до потенційної моделі пояснення потрібно залучити і їхніх прихильників.

 

«Ми постійно бачимо, що нестерпні керівники досягають вершини, але ми мало знаємо про те, чому їм це вдається, – сказала Дайна Герберт Вокер (Dayna Herbert Walker), одна з авторів, що працює в Державному університеті Сан-Франциско. – Тирани – чи в залі засідань, чи в політиці – не мали б влади, якби їх не підтримували». Очевидно, деяких осіб через отриманий в дитинстві досвід приваблюють такі особистості на керівних посадах, незважаючи на їхню жорстокість.

 


Warum manche tyrannische Anführer anziehend finden

spektrum.de, 13/07/2020

Зреферувала С.К.

05.08.2020