Що визначає щасливі стосунки

 

Коли йдеться про щасливе кохання, суб’єктивний погляд на власні стосунки відіграє визначальну роль, з’ясували вчені. Особливо важливі для цього п’ять показників, зокрема: цінування партнера та стосунків, відчуття, що партнер щасливий і бере на себе відповідальність, сексуальна задоволеність й конфлікти. Натомість об’єктивні чинники – зокрема вік і дохід – не мають важливого значення, засвідчує наймасштабніше дослідження на цю тему.



Зображення: Fred Froese/ iStock​.

 

Чому деякі стосунки щасливіші та міцніші, ніж інші? Цим питанням люди задаються не одне століття. Але досі ми лише частково знаємо, що робить стосунки щасливими. Наскільки відомо, щасливі пари сваряться інакше й навіть інтонація розмови може видати, чи мають стосунки майбутнє.

 

Шукаючи інші показники щасливих стосунків, науковці на чолі з Самантою Джоел (Samantha Joel) із Західного університету Лондона звели в єдину базу дані 43 досліджень партнерства і з допомогою штучного інтелекту їх ще раз проаналізували. Загалом дослідження охоплювали 11 196 пар і понад 2000 різних індикаторів – від суб’єктивного ставлення, типу особистості до об’єктивних чинників, зокрема, віку, доходу, освіти й статі.

 

«Деякі з цих змінних описують особистість, натомість інші відображають сприйняття та досвід стосунків – наприклад, щодо конфліктів, сексуального задоволення, тривалості стосунків, – пояснили науковці. – Ми хотіли знати, які психологічні параметри найнадійніше могли передбачити якість стосунків». Крім того, всі пари, що брали участь у розвідці, принаймні двічі відповідали на різні питання – з проміжком від кількох місяців до років.

 

Виявилося: щастя у стосунках не дуже залежить від того, чи люди пасують одне одному віком, соціальним статусом й інтересами. Вплив цих об’єктивних чинників на якість стосунків є радше другорядним, з’ясували Джоел та її команда. Натомість значно важливіше, як партнери самі оцінюють свої стосунки.

 

«Власна оцінка своїх стосунків – наприклад, наскільки я задоволений та чи відповідально ставиться до мене партнер, чи я поважаю його, а він – мене, – визначає, чи партнерство здорове і щасливе, приблизно на 45 %», – сказали Джоел та її колеги. Сприйняття власних рис або поведінки відповідає за 21 % якості стосунків. Ідеться, зокрема, про задоволеність життям загалом, а також про страхи і депресії.

 

Особливо надійними показниками щастя в стосунках є п’ять чинників. Перший: як сильно, на мою думку, партнер переймається стосунками: «Чи мій партнер бажає, щоб стосунки тривали завжди». Другий фактор – це оцінка партнера: «Я дуже тішуся мати його/її в моєму житті». Крім того, до топ-5 належить рівень сексуального задоволення. Четвертий показник щасливих стосунків, за оцінками науковців, – відчуття, що й інший/інша в стосунках почувається щасливо. Останній п’ятий критерій – частота та види конфліктів.

 

Впадає в вічі: для суб’єктивного сприйняття щастя в стосунках не важливо, чи інший партнер оцінює стосунки так само, як інший, повідомляють науковці.

 

Все ж, незважаючи на всі намагання знайти однозначний критерій щасливих стосунків, результати розвідки можуть розчарувати: Джоел та її команда не змогли знайти жодних ознак чи гарантій того, що стосунки будуть тривати. «Іншими словами: на підставі суб’єктивних відчуттів та об’єктивних чинників неможливо з’ясувати, чи з часом стосунки ставатимуть кращими чи гіршими», – констатували науковці.

 

На їхню думку, причини краху чи успіху стосунків проявляються тільки з часом – наприклад, з огляду на зовнішні чинники та життєві кризи, що настають, або через те, що партнер та його/її поведінка змінюються. Щодо цього тривалі й щасливі стосунки не можна спрогнозувати.

 


Nadja Podbregar
Was macht eine glückliche Beziehung aus?
Machine learning uncovers the most robust self-report predictors of relationship quality across 43 longitudinal couples studies
Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), 28/07/2020
Зреферувала С. К.

29.07.2020