Клопоти на годині ґеоґрафії.

Малий фейлєтон.

 

Оповідав мені знакомий учитель одної з львівських польських шкіл, які муки приходиться йому переживати на лєкції "нової" ґеоґрафії.

 

Пояснює на пр. ученикам в І. ґімн. клясі, що як раз під сю пору відбуваються наради амбасадорів великих держав, які рисують нову карту світа; старі мапи можна безпечно викинути з памяти.

 

— Ладна історія — перебиває один з учеників — треба буде все на ново вчитися.

 

— Чомуж ті амбасадорн так зволікають? Ми готові покінчити школу, а мапа ще не буде готова.

 

— А може амбасадори самі що-йно кують ґеоґрафію?

 

— Не так то легко нарисувати мапу, щоби догодити народам і вигодити своїм інтересами.

 

— Якби ми так пильно й успішно працювали, тоби нас давно викобзали зі школи...

 

Так муркотять діти.

 

Головну увагу треба класти очивидно на ґеоґрафію нововідродженої держави. Говорю їм: Польща дістала вже знов Познанщину, Галичину, має доступ до моря (польського — перебиває ученик), та західні границі покищо не постановлені; відбудуться плєбісцити. Що до східних границь теж ніщо певного не можна сказати... Про Литву ще нічого не знаємо. Естонія й Лотва теж під знаком запитання.

 

— А можеби взагалі лишити цілу Европу — перебивае син члена М.S.О. — коли нічого певного не можна сказати...

 

Уступаю. То зачнемо від Азії — кажу. Знаєте, що Туреччину викинеться з Европи. Царгород заняла Анґлія — Арабія буде самостійна; Палестину обіцяли Жидам, але й там буде плєбісцит, та коли на знати.

 

І так все виклад спотикається на плєбісцит. — Зрозуміла се Краєва Рада Шкільна з д-ром Собіньским во главі і мимо того, що тов. Антін Чернецький був тому противний, видала розпорядок щоби учителі "з огляду на велику важність і актуальність справи плєбісциту, дорогою відповідних відчитів та викладів для шкільної молодіжи порушили цю справу, а шкільні окружні ради зорґанізували відповідну акцію в народніх школах".

 

Показуються, що діти в справі плєбісцитів поінформовані і освідомлені.

 

— На Шлеську тешинськім відбудеться плєбісцит — говорить резолютно синок орґаніста від Марії Маґдалини — бо жмінка чеських зайдів увела в блуд антанту. Чехи не є властиво ніяким народом, хоть мають чотири партії: панславістів, молодочехів, музикантів і злодіїв...

 

— На Горішному Шлеску і у Вармії буде плєбісцитова гра між Поляками й Німцями. Німці є найдикшим і найнекультурнійшим племенем, яка межує з Польщею.

 

Про східні справи діти ріжуть, як з нот.

 

— Львів є головним містом малопольської Галичини.

 

— Київ є ґруд кресови. Він лежить над сгаропольською рікою Дніпром і є столицею наддніпрянської Малоне-Польщі...

 

Громадська думка

30.04.1920