Нова карта ґрунтових вод

 

Скільки води в землі? Це демонструє нова світова карта – з високою роздільною здатністю та зі щотижневими оновленнями. Вона демонструє вміст води на трьох рівнях: від верхніх шарів до підземних вод. Основою для нової карти вологості стали дані місії GRACE-FO, що стежить за гравітаційним полем Землі.




Вологість у Європі: червоне показує високу вологість. Зображення: NASA/GFZ, GRACE-FO.


 

В Австралії, в районі Середземного моря чи в Африці – в процесі кліматичних змін сухість багатьох регіонів набирає обертів. Частково вона негативно впливає на запаси питної води, стан сільського господарства та лісів. Крім того, чимало ресурсів підземних вод виснажені.

 

Зараз нова світова карта ґрунтової вологості та доступності підземних вод вперше надає глобальний погляд на стан водних ресурсів. Основою для карти стали дані місії GRACE-FO. В її межах два космічні апарати-близнюки літають на одній відстані одне від одного і вимірюють гравітаційне поле Землі з високою точністю.

 

На підставі субтильних часових і просторових змін науковці дійшли висновків про розподіл води на Землі. Комп’ютерне моделювання та додаткові кліматичні дані дали змогу вченим створити глобальну карту.

 

«Такі світові творіння важливі, адже досі існували лише локальні карти засухи», – пояснив керівник проєкту Метт Роделл (Matt Rodell) з Центру космічних польотів імені Ґоддарда НАСА. Хоч більшість розвинених країн стежать за підземними водами та ґрунтовою вологістю, багато розвиткових держав такої інформації не мають. «Якщо в Центральній Африці починається засуха, її помітять вже тоді, коли вона призведе до гуманітарної кризи», – сказав Роделл.

 

З огляду на це, все важливішими стають глобальні дані та карти. З розширенням майже 14 кілометрів на піксель світова карта уможливлює світовий та водночас точний погляд на водні ресурси. Крім того, нова карта буде оновлюватися щотижня. «Тижневий звіт про вологість ґрунту важливий, щоб отримати цілісну картину про засухи», – пояснив Браян Вардлов (Brian Wardlow) з Університету Небраски-Лінкольна.

 

Ця інформація передусім необхідна для того, щоби вчасно передбачати засухи, загроза яких зростає. Ймовірність здійснювати такі завдання набуває все більшого значення в часи кліматичних змін. «Засуха – ключовий чинник у багатьох кліматичних прогнозах, – пояснив Вардлов. – Тож такі інструменти вирішальні, щоб допомогти нам оцінювати майбутні наслідки кліматичних змін».




Зображення: NASA/GFZ, GRACE-FO


 

Особливість нової карти: вона показує забезпеченість водою на трьох рівнях: на поверхні землі, в кореневій зоні (до одного метра під землею) та на висоті підземних вод. Це дає змогу науковцям краще аналізувати стан ґрунту, а також водні ресурси. Адже поверхня ґрунту реагує на погодні умови зразу, натомість коренева зона зазнає впливів лише з запізненням – через дощі та сухість. Ще повільніше реагують підземні води.

 

«Карти ґрунтових вод – це відшліфована, запакована в часову капсулу версія того, що видно на поверхні, – пояснив Родел. – Вони демонструють акумульований ефект погодних подій, що тривали місяцями або навіть роками».

 

Наприклад, у Німеччині дощі 2019–2020 років частково збалансували сухість ґрунту та прикореневі зони. Проте на глибині підземних вод засушливі роки 2018-й і 2019-й досі дають про себе знати. Глобальна карта ґрунтової вологості тепер допомагає побачити цю відмінність у стані світових ґрунтів.

 

 

Nadja Podbregar

Neue Weltkarte der Bodenfeuchte

NASA Jet Propulsion Laboratory JPL, 2/04/2020

Зреферувала С. К.

13.04.2020