Токсичні, але професійно успішні

 

Токсичними називають осіб, які поводяться корисливо, нескромно та несправедливо, а також можуть легко сказати неправду. Науковці Марайке Холін (Mareike Kholin), Бастіан Кюкельгаус (Bastian Kückelhaus) та Ґергард Блікле (Gerhard Blickle) з Інституту психології Боннського університету з’ясували, чому такі особи все ж можуть бути успішними в професії. Їхня перевага – соціальні навички. Результати опублікували в журналі «Personality and Individual Differences».


Зображення: http://www.shutterstock.com.

 

 

Соціальні навички – самі собою гарна річ у професійному житті. Вони можуть відкрити зачинені двері та допомагають долати щоденний стрес. Але їх можуть використовувати для того, щоб обманювати інших, зловживати довірою, створювати враження простоти, за якою ховається лукавство.

 

Доктор Марайке Холін та команда вчених з’ясували, що токсичних осіб, які поводяться зі своїми колегами соціально вправно, начальники вважають старанними, і вони займають вищі ієрархічні позиції. «Ми мусимо звикнути до думки, що соціальні навички – це палиця, що має два кінці», – сказала Холін.

 

У персональних тестах «токсичні особи» демонструють низькі показники у категоріях «щирість» і «скромність». «Такі особи схильні постійно перебувати в центрі уваги, – сказав Блікле. – Добрі соціальні навички дають їм змогу обманути інших». Натомість той, хто виразно щирий і скромний, працює на команду: такі справедливі особи докладаються до успіху й колег.

 

Психологи Боннського університету дослідили це явище, опитавши різні команди працівників: спочатку учасники пройшли анонімне онлайн-опитування, в якому розповідали, зокрема, про рівень своєї «щирості» й «скромності». Потім колеги надавали інформацію про соціальні навички учасника. Як справа виглядає з продуктивністю роботи, розповідав начальник.

 

Загалом науковцям вдалося зібрати дані про 203 такі групи, до кожної з яких входили працівник, колеги, начальник. Виявилося: працівники з низькими показниками щирості та скромності все ж можуть просувати у своїй роботі, коли токсичну частку своєї особистості їм вдається згладити соціальними навичками. Бастіан Кукельгаус сказав: «Шахрайство, маскування та обман належать до темних сторін соціальних компетентностей».

 

«Щоб уповільнити кар’єне зростання токсичних осіб, в індивідуальному виборі та при оцінюванні потрібно більше зважати на фактичні досягнення, а не на гарне враження», – радить Блікле. Особливо складно це буде у сферах, де важливо подобатися та давати поради, зокрема у продажах або на керівних посадах. «Тут можна брати до уваги кількість лікарняних та рівень звільнення співробітників, а також лояльність клієнтів», – резюмував Блінке.

 


„Toxisch", aber trotzdem beruflich erfolgreich?

Personality and Individual Differences,

eurekalert.org, 16/032020

Зреферувала С.К.

27.03.2020