Морські течії пришвидшуються

 

Світова циркуляція океану суттєво пришвидшилася впродовж минулих 30 років, засвідчує дослідження. Всупереч актуальним припущенням, течії в усіх морях світу, особливо в тропіках, стали швидшими з 1990 року. Цю тенденцію видно навіть на глибині, повідомляють учені. Головна причина – кліматично зумовлене посилення вітру над морем, що, своєю чергою, робить сильнішим рух води.



Пришвидшення (оранжеве) та заповільнення (блакитне) океанічної циркуляції. Зображення: Shijian Hu​. 

 

Глобальна циркуляція океану – важливий чинник кліматичних змін на Землі. Адже морські течії, на кшталт Гольфстрим, переносять тепло з тропіків до холодніших широт, врівноважуючи температурний баланс. Чи і як змінюються ці глобальні потоки в результаті кліматичних змін, досі неясно. Відомо, що північноатлантичний циркуляційний потік уже послабився та змістився, але тихоокеанські течії пришвидшилися.

 

Як океанічна циркуляція змінилася в усьому світі, детальніше дослідили Шицзянь Гу (Shijian Hu) з Китайської академії наук і його колеги. Для цього вони проаналізували дані спостережень глобальної вимірювальної мережені буйків, що надає дані про морські течії – від поверхні аж до глибини 2000 метрів – з 1959 року. Крім того, науковці використали інші серії вимірювань, зокрема 12 різних числових симуляцій, щоб визначити кінетичну енергію океану і нею зумовлену поведінку.

 

Результат: до 1990 року щодо морських течій не проглядалося жодної однозначної тенденції, потім це змінилося: «Всі бази даних вказують на спільну тенденцію, що посилюється, – повідомляють Гу та його команда. – З 1990 року кінетична енергія океану зростає на 137 квардильйонів джоулів щороку – це відповідає 15% кліматичного середнього».

 

Це пришвидшення відбувається в усіх великих морських басейнах і проявляється на глибині до 2000 метрів, повідомили науковці. Збільшення кінетичної енергії поступово відбувається від поверхні до глибоководдя. Найбільше воно зачепило тропічні регіони. Тут кінетична енергія океану зросла значно більше, ніж у вищих широтах, засвідчили дослідження.

 

Але чому? Чи можуть причиною бути природні коливання? Адже є такі кліматичні феномени, зокрема Ель-Ніньйо або тихоокеанське десятирічне коливання, що впливає на температуру моря та його течії. Проте аналізи засвідчили, що виявлені зміни не можна пояснити тільки природними коливаннями.

 

«Впродовж останніх двох десятиліть ця тенденція значно сильніша, ніж природна мінливість», – кажуть науковці. Але що є причиною? За даними вчених, вітер – мотор цих змін. Аналізи шести світових баз даних засвідчили: швидкість вітру над морем впродовж останніх десятиліть суттєво зросла. В середньому вітер пришвидшується на 1,9% кожного десятиліття, повідомили Гу та його колеги. «Над більшістю морських басейнів просторова схема вітрової швидкості збігається з океанічною поведінкою, – повідомили вони. – Ці результати засвідчують, що підвищений вітром енергетичний заряд призводить до глобального пришвидшення океанічної циркуляції».

 

Це означає: досі поширене припущення, згідно з якими кліматичне потепління означає послаблення океанічної циркуляції, вочевидь не підтверджується. Адже навіть якщо температура води та вміст солі відіграють важливу роль для морських течій, все ж вони не формують світову тенденцію. Натомість у цьому процесі переважає вплив вітру, що швидко штовхає воду перед собою та сприяє циркуляції всередині моря.

 

Чи ця тенденція продовжуватиметься в майбутньому, досі питання суперечливе. «Необхідне інтенсивне спостереження глибоких морських циркуляцій, щоб зрозуміти минулі передумови, а також щоб зменшити непевність у проєктуваннях майбутніх циркуляцій», – констатують Гу та його команда.






Потепління посилює вітри, що впливає на морські течії. Зображення: Shijian Hu. 


 

Nadja Podbregar

Meeresströmungen haben sich beschleunigt

Advances, American Association for the Advancement of Science, 6/02/2020

Зреферувала С.К. 

16.02.2020