Що таке коронавірусна інфекція

 

Невідомий раніше коронавірус викликав хаос в Китаї. Його вперше виявили на ринку Вуханя, але хворобу, яку він спричиняє, діагностували вже у 16 країнах. Станом на 26 січня усього заразилися 2098 осіб, зафіксовано 58 летальних випадків (2061 зараження й усі смерті — у Китаї). Утім, експерти зазначають, що ситуація може бути набагато гіршою, ніж про неї повідомляють китайські ЗМІ.

 

 

 

Що ж потрібно знати про цю хворобу? Коронавіруси — це група вірусів, які поширені серед ссавців, зокрема верблюдів та кажанів, та інфікують респіраторну систему. Більшість цих вірусів циркулюють між тваринами. Вченим відомо лише сім штамів, які можуть передаватись від людини до людини. Запитання, чому деякі коронавіруси небезпечні для людей, поки не має однозначної відповіді.

 

У людей коронавіруси викликають, серед іншого, і звичайну застуду. Хоча більшість захворювань, спричинених ними, протікають загалом м’яко, два з них можуть бути смертельно небезпечними. Це тяжкий гострий респіраторний синдром (SARS) та близькосхідний респіраторний синдром (MERS). Через спалах SARS на півдні Китаю у 2003 році загинули сотні людей, а MERS, який вперше виявили 2013 року в Саудівській Аравії, ВООЗ визначила як одну з “найбільш негайних загроз здоров’ю в глобальних масштабах”. Летальність MERS доходить до 30-40%.

 

 

Науковці вважають, що SARS людям передали коти-цивети, які поширені у Південно-Східній Азії, а MERS перейшов до людей від верблюдів. Теперішній спалах SARS у Вухані пов’язують з фермерським ринком, на якому продають живих тварин. Перше зараження відбулось від тварини, а згодом вірус почав поширюватися від людини до людини повітряно-крапельним шляхом.

 

Утім, вірус передається не тільки через кашель. Заразитися можна навіть через рукостискання з інфікованою особою, якщо надалі доторкнутися цією рукою до вуст, носа або очей. Хоча такі випадки рідкісні, але вірус може передаватись і фекально-оральним шляхом. Первинні симптоми інфекції включають нежить, запалення горла, головний біль та високу температуру, але згодом розвивається важка форма пневмонії, яка потребує вентиляції легень і може закінчитись летально.

 

Хвороба особливо небезпечна для дітей, людей літніх та з ослабленим імунітетом. SARS і MERS також здатні викликати патології новонароджених та передаватися від матері до дитини через грудне молоко та пуповинну кров.

 

Наразі не існує вакцини, яка могла б запобігти зараженню коронавірусною інфекцією, хоча тривають випробування експериментальної вакцини проти MERS. Тож найкращий спосіб уберегтися від хвороби — це не контактувати з хворими, за можливості не торкатись очей, носа або рота, а також ретельно дбати про гігієну, зокрема мити руки з милом не менше 20 секунд.



What you need to know about China's Wuhan coronavirus and how it could affect you
Insider, 21.01.2020
Зреферував Є. Л. 

 

26.01.2020