Абстракція: від геометрії до лірики

Уперше колективну виставку абстрактного мистецтва в Івано-Франківську було влаштовано в серпні 2010 року під час реалізації міжнародного проекту «Porto Franko». Це відбулося з ініціативи Анатолія Звіжинського напередодні відкриття фортечної галереї «Бастіон» у відреставрованому приміщенні. У виставці взяли участь понад три десятки місцевих художників. Подію було приурочено до сторіччя від дня створення першої абстрактної акварелі Василя Кандинського.

 

Згодом цю ініціативу перебрав на себе місцевий художник Павло Сулименко, який сприяв щорічній реалізації таких проектів у галереї «Бастіон». За два попередні роки виставка розширила свої горизонти. Її стали влаштовувати ще й влітку – у виставковій залі обласної організації Національної спілки художників України та восени – в Івано-Франківському краєзнавчому музеї. Такі колективні виставки з різною періодичністю проводять і в інших українських містах, зокрема Києві, Одесі, Полтаві, Чернівцях тощо.

 

Олена Якимова, «Прозорість повітря»

 

Абстракціонізм – одна з авангардистських течій, започаткована понад 100 років тому. Яскравими представниками абстракціонізму, його засновниками вважаються В. Кандинський, К. Малевич, П. Мондріан, О. Родченко, Р. Делоне, В. Татлін, Е. Лисицький. Згодом у них з’явилося чимало послідовників, кожен з яких вносив у розвиток течії свою художню лепту, застосовуючи нові техніки нанесення фарб і нові принципи створення абстрактної композиції. Абстракціонізм – це безпредметне мистецтво, яке виключає ідейний зміст та не відображає видимої дійсності – предметів, персонажів чи конкретних місць.

 

Від інших напрямів мистецтва абстракцію відрізняє те, що вона дає художникові можливість не сковувати себе певними рамками, відриватися від дійсності й орієнтуватися на внутрішні відчуття. Це свого роду імпровізація, що можлива на рівні високого професіоналізму і вимагає багаторазового закріплення вже знайденого у роботі над твором. Метою абстракції є досягнення гармонії, щоб викликати у глядача різні асоціації та відчуття різного рівня абстрагування: від предметної ситуації до філософського рівня абстрактних категорій.

 

У попередні роки колективні виставки абстрактного мистецтва в Івано-Франківську проводили в галереї «Арт на Мур», що також розміщена в комплексі «Бастіону». Проте оскільки галерея презентує сучасне мистецтво, а абстракція – вже історично сформований стиль, який ознайомлює нас з експериментами минулого століття, куратором було прийняте рішення перенести виставку у головну галерею «Бастіону», що значно розширило експозиційну площу. Цього року в ній беруть участь 29 митців. Якщо у 2016 році на виставці було представлено твори 19 художників, у 2017-му – 21, у 2018-му – 27, у минулому році – 24 художників, то нині простежуємо тенденцію до збільшення кількості учасників. Окрім робіт митців з Івано-Франківська та області, до експозиції увійшли твори трьох художниць зі Львова, однієї – з Хмельницького та ще однієї – з м. Рахів Закарпатської області. Заявок було значно більше, проте згідно з позицією куратора відібрано лише ті роботи, які відповідають заявленому напряму, адже історична споруда «Бастіону» має свій стиль та манеру подачі.

 

Представлені на виставці твори можна умовно поділити на геометричну та ліричну абстракцію. Для геометричного напряму абстракціонізму характерні строгі й чіткі лінії, стійкі стани. Сюди відносимо, до прикладу,  роботи В. Бабака, О. Бейлах, О. Ворохти та П. Сулименка. Натомість лірична абстракція характеризується вільною формою, динамікою та плавністю.

 

Як правило, абстракція розрахована на митців високого рівня професіоналізму. Проте на цій виставці за задумом куратора представлено роботи не лише професійних художників, а й аматорів. Таким чином, організатори виставки свідомо відкривають шлях і для молодих, менш досвідчених митців.

 

Павло Сулименко, «Музика Шопена»

 

До старшого покоління професійних художників-абстракціоністів належить Павло Сулименко. На виставці представлена його живописна робота під назвою «Музика Шопена», де технічні аспекти композиції побудовані на загостреному відчутті ритміки кольору й ліній, переливах світла, контрастах форм, грі модулів. До експозиції також увійшла текстильна робота «Коло» івано-франківської художниці Оксани Бейлах, виконана в авторській техніці. Як правило, мисткиня працює в галузі декоративно-прикладного мистецтва, але періодично бере участь у таких виставках, що сприяє її особистісному росту та самоствердженню. В основі композиції твору – впорядкована ритміка геометричних фігур та кольорових площин.

 

До кращих творів, представлених на експозиції, відносимо невелику за форматом імпресіоністичну абстракцію «Vesta» франківської художниці Світлани Хміль. Очевидно, авторка відобразила свої враження від жіночої персоніфікації вогню, де абстрактні елементи у вигляді плям, смуг кольору, сплесків світла, контрастів форми й фактури створюють незвичайний ефект. До професійних художниць молодшого покоління належить львів’янка Олена Якимова. Її картина «Прозорість повітря» представляє інтуїтивний живопис. Тут реальність проникає у вигляді розрізнених фрагментів, елементів інтелектуальних рефлексій, швидкоплинних чуттєвих спогадів авторки, її яскравих фантазій, пошуку смислу у мінливому й динамічному світі. Доволі впевнено заявила про себе молода художниця з Коломиї Юлія Цапурак. У її творі «Ейфорія» присутня емоційна загадковість форм та ліній, неповторна колірна гама.

 

Молодшій генерації художників, яка шукає власне місце у мистецькому потоці, хоче заявити про себе, свідомо надано змогу презентувати своє бачення абстракції поряд із професійними митцями. Для неї участь у такого роду виставках – добра нагода представити творчість на глядацький загал, а ще можливість порівняти рівень своїх робіт з роботами професійних митців, що сприятиме подальшому професійному зростанню.

 

Юлія Цапурак, «Ейфорія»

 

Цього року до експозиції увійшли лише живописні твори, хоча у попередні роки були презентовані не лише живопис, а й скульптура та колаж. Так колективна виставка абстрактного мистецтва виконує ще й освітню місію, адже, незважаючи на численні теоретичні праці про абстракціонізм, розуміння цього жанру часто є неповним і поверховим. Актуальна січнева  виставка вкотре ілюструє, як митці оперують чистою формою у мистецтві, виявляючи суб’єктивні емоції та підсвідомі імпульси. Виставковий проект (окрім того, що став вагомим етапом у демонстрації найкращих здобутків художників) надав глядачамві можливість ознайомитися із ще одним неординарним пластом сучасного українського мистецтва в супроводі фахових мистецтвознавчих коментарів.

 

23.01.2020