Святий Миколай миліший українцям, аніж Дід Мороз.

 

Українці прихильніше ставляться до Святого Миколая, аніж до Діда Мороза. Згідно з даними соціологічного опитування групи "Рейтинґ", у Миколая вірить понад половина українців (52%), натомість у Мороза – що третій (31%).

 

Віра українців у Миколая від року до року зростає. Для прикладу, торік у Святого вірило 43%. У той же час, зростає віра й до Діда Мороза (торік – 25%).

 

 

Миколай популярніший за Діда Мороза у всіх реґіонах України. Водночас, найбільше у Святого вірять на заході (58%).

 

76% українців дотримуються традиції дарувати подарунки на День Святого Миколая. Протягом року число респондентів, котрі заявили, що дотримується цієї традиції, збільшилась (у 2018-му – 67%). Традиція дарувати подарунки найпопулярніша на заході країни (майже 90%).

 

Найпопулярнішим святом різдвяного циклу для українців є Новий рік: 43% люблять святкувати бій курантів, а 40% шанують Різдво.

 

Географічно, Різдво є найжаданішим святом для Західної України (67%).

 

Також Свято Христового Народження є популярнішим, аніж Новий рік, у селах – 48% проти 33%.

 

 

Інформація про опитування. Аудиторія: мешканці України від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за типом поселення, регіонами, віком, статтю. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження: не більше як 2,2%. Терміни проведення: 5-8 грудня 2019 р.

 

19.12.2019