Україна видала Азербайджану опозиціонера перед візитом Зеленського.

 

Державна міграційна служба Азербайджану офіційно підтвердила, що Україна депортувала зі своєї території опозиційного азербайджанського блогера та кореспондента Azer Freedom TV Ельвіна Ісаєва.

 

 

Про це йдеться в повідомленні на офіційному сайті відомства. 

 

Причиною депортації стало нібито порушення Ісаєвим українського міграційного законодавства. На батьківщині блогера затримав суд, однак на сайті міграційної служби не уточнюють, за якою саме статтею переслідують чоловіка. 

 

Повідомлення про депортацію Ісаєва з’явилось на сайті міграційної служби Азербайдажу 14 грудня, тобто через два дні після зникнення журналіста у Києві. 

 

Як нагадує видання Zmina, 39-річний Ельвін Ісаєв приїхав до Києва наприкінці вересня 2019 року з Російської Федерації, де проживав тривалий час. Батьки Ельвіна разом з ним перебралися до Росії в 90-х роках. У 2001 році Ісаєв отримав російське громадянство. Він одружився з росіянкою і жив у Санкт-Петербурзі, у родини було двоє дітей.

 

У серпні 2019 року російська поліція раптово затримала Ісаєва. Після судових розглядів його російський паспорт визнали “незаконно виданим” і вилучили. Самого ж блогера відправили в центр тимчасового утримання іноземців для подальшої екстрадиції до Азербайджану.

 

11 вересня Ісаєва звільнили завдяки екстреному втручанню Європейського суду з прав людини, який застосував правило 39 і заборонив його видавання Азербайджану. Після цього блогер виїхав до України.

 

Востаннє Ісаєва бачили 12 грудня біля будинку у Святошинському районі Києва, де він жив у знайомих.

 

Зникнення Ісаєва збіглося з візитом до України віцепрем’єра Азербайджану Алі Ахмедова. Також у найближчі тижні очікують візиту Президента України Володимира Зеленського до Азербайджану.

 

Ісаєв гостро критикував президента країни Ільхама Алієва, називав його диктатором і розповідав про корупцію в Азербайджані. Його канал на ютубі був зареєстрований у 2014 році, він зібрав близько 20 тисяч підписників.

 

16.12.2019