Зі США вислали двох китайських дипломатів.

Це трапилося вперше за останні 30 років.

 

 

Влада Сполучених Штатів вислали з країни двох співробітників амбасади Китаю. Про це повідомила газета The New York Times з покликом на свої джерела в Білому домі. Вигнання сталося ще восени, але про нього публічно не повідомили ні офіційний Вашингтон, ні Пекін. Про цей факт стало відомо щойно зараз.

 

Газета стверджує, що китайські дипломати були затримані на території військової бази в штаті Вірджинія. Доступ туди без спеціальної перепустки заборонений. Американська влада запідозрила китайських громадян в шпигунстві, тож ухвалила рішення про їхнє вислання. Це перший такий інцидент за понад три десятиліття. Востаннє китайських дипломатів висилали з території США 1987 року.

 

За даними The New York Times, спецслужби США вважають, що принаймні один з вигнаних працівників амбасади – офіцер китайської розвідки, котрий працював під дипломатичним прикриттям. Стверджують, що співробітники посольства КНР намагалися втекти автом від американських військовиків, котрі їх переслідували.  Китайці зупинилися щойно тоді, коли їхньому автомобілю перегородили шлях.

 

Нагадаємо, що в жовтні поточного року Сполучені Штати запровадили обмеження для китайських дипломатів, зобов'язавши їх заздалегідь повідомляти про плани зустрічей з представниками місцевої влади або відвідин освітніх та дослідницьких установ. Тоді в Держдепартаменті заявляли, що це відповідь на аналогічні обмеження, введені раніше в Китаї. Газета, однак, припускає, що це було реакцією на інцидент на військовій базі у Вірджинії.

16.12.2019