Книга Тараса Прохаська отримала премію ВВС.

 

13 грудня BBC News Україна оголосила переможців 15-ї премії Книга року BBC. Книгою року-2019 став роман Тамари Горіха Зерня «Доця» (Київ: Білка, 2019). У номінації Дитяча книга року BBC-2019 перемогли «Сапієнси» Володимира Арєнєва (Харків: Ранок, 2019). А в номінації Книга року ВВС – Есеїстика-2019 премію здобула збірка нарисів письменника й журналіста, постійного автора Z Тараса Прохаська «Так, але...» (Чернівці: Меридіан Черновіц, 2019).

 

Фото: bbc.com/ukrainian

 

«Дуже дякую і бажаю, щоби кожен, хто хоче, читав, думав і писав. Це те, до чого спонукають інші книжки (з нагородами чи без) – книжка тягне за собою інші книжки, тому запрошую до співтворчості», – сказав Тарас Прохасько, отримуючи премію.

 

Фото: bbc.com/ukrainian

 

Перед тим, презентуючи свою книгу, Прохасько зазначив – для нього дуже важливо, що саме есеїстика представлена у конкурсі: «Я хотів би писати так, щоб, прочитавши кілька речень чи абзаців, не конче люди щось зрозуміли, а щоб набрали настрою подумати про себе. Адже есеїстика – це лабораторія світу».

 

Переможець у кожній категорії отримує премію у розмірі 1000 фунтів стерлінгів у гривневому еквіваленті. А видавці «Книги року BBC», «Дитячої книги року BBC» і «Книги року BBC – Есеїстика» матимуть право використовувати логотипи премії BBC News Україна в наступних накладах книг-переможців.

 

Звання «Читач року 2019» та електронну книгу Kindle отримала Інна Долгушина – переможниця конкурсу читацьких рецензій – за рецензію на книгу Тамари Горіха Зерня «Доця».

 

Для довідки:

 

Ідея заснувати конкурс української книги з'явилась у нині радниці з питань культури ЄБРР (партнера премії) Світлани Пиркало, коли вона працювала на радіо Української служби ВВС.

 

Щорічна літературна премія ВВС відзначає найкращі художні твори та есеї українською мовою у трьох номінаціях: Книга року ВВС, Дитяча книга року ВВС та Книга року ВВС – Есеїстика.

 

Переможець у кожній номінації отримує винагороду – 1000 фунтів стерлінгів у гривневому еквіваленті. Переможців визначає журі. Приз не може бути розділений.

 

Українські видавництва можуть пропонувати до трьох найменувань видань у кожній номінації українською мовою. До участі докускають також твори, написані мовою інших народів, які проживають на території України, в перекладі на українську.

 

Додатково видавництва можуть подавати нові книги авторів, чиї твори попередньо вигравали конкурс «Книга року ВВС».

 

Довгий список премії Книга року ВВС обирає редакція ВВС News Україна. Члени журі обирають до п'яти найкращих книжок до короткого списку (шорт-ліста).

 

Нагороду Читач року ВВС отримає автор найкращої рецензії на книжку із довгого списку за рішенням членів журі. Переможці отримають негрошову винагороду.

 

До журі конкурсу входять:

 

Віра Агеєва, професор, Національний університет «Києво-Могилянська академія»

Ольга Герасим'юк, журналістка, член Нацради з питань телебачення і радіомовлення

Віталій Жежера, письменник, журналіст

Тарас Лютий, філософ, письменник

Світлана Пиркало, радник з питань культури ЄБРР

Марта Шокало, головна редакторка ВВС News Україна.

 

14.12.2019