Слідство назвало музиканта Антоненка організатором убивства Шеремета.

 

Слідство у справі вбивства журналіста Павла Шеремета назвало організатором злочину музиканта і волонтера Андрія Антоненка. Як випливає із тексту підозри, Антоненко особисто підбирав учасників для своєї банди, а вночі перед вбивством Шеремета брав участь у закладенні вибухівки під автомобіль.

 

 

Копію підозри, котру правоохоронці вручили медику та волонтерці Юлії Кузьменко, оприлюднив адвокат Владислав Добош на своїй сторінці у Facebook.

 

Антоненко і Клименка затримали у четвер пополудні, перед брифінгом керівництва МВС та Національної поліції.

 

Згідно з текстом підозри, «Антоненко Андрій Сергійович, захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи величність арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної належності, прагнучи зробити свої погляди об'єктом уваги громадськості, вчиняючи свої дії, щоб привернути увагу громадськості до певних політичних переконань [...] вирішив створити організовану групу, щоб у її складі вчинити вбивство журналіста та радіоведучого Шеремета Павла».

 

Слідство не розкриває інакших мотивів злочину й не деталізує, чому ця група вирішила зосередитися саме на вбивстві Шеремета.

 

Антоненко, згідно з версією розслідування, підбирав собі компаньйонів «з числа волонтерів та осіб, які пройшли військову підготовку у складі добровольчих батальйонів та мають навики поводження з вогнепальною зброєю та вибуховими речовинами». Музикант шукав людей, «які мали аналогічні з ним погляди та наміри, щоб привернути увагу суспільства до націонал-радикальних ідей, які, на їх думку, зможуть змінити життя суспільства».

 

 

Андрій Антоненко, котрого ідентифікували в чоловікові з яскравим зображенням на спині біля місця злочину, «поклав на себе функції організатора та керівника стійкого угрупування», «а також здійснював загальне керівництво діями всіх учасників організованої групи, розподіляв між ними ролі», «підшукав і придбав бойові припаси та інші знаряддя і засоби, необхідні для вчинення вбивства».

 

Слідство вважає, що Антоненко спільно з Юлією Кузьменко брав участь в операції закладання вибухівки під автомобіль Павла Шеремета біля його будинку в Києві. Правоохоронці вважають, що саму вибухівку прикріпила до днища Кузьменко і вона вже вранці дистанційно активувала вибуховий пристрій, котрий підірвав машину зі Шереметом.

 

Відзначимо, на четверговому брифінгу правоохоронці не оприлюднили жодного доказу про лідерство Андрія Антоненка в злочинній групі. Поліція також не надала жодного доказу, крім запевнень у наявності експертизи постави та ходи підзрюваних.

 

13.12.2019