У Львові запропонували винести Різдвяний дідух 24 грудня.

 

 

Розпочати у Львові перехід до проведення основних тематичних подій святкування Різдва не в січні, а приурочувати їх до 25 грудня – з такою пропозицією до міського голови Львова сьогодні звернулася депутатка Львівської міськради від фракції Української галицької партії Юлія Гвоздович.

 

Депутатка пропонує організувати до 25 грудня різноманітні культурні, освітні та розважальні заходи, а ще надсилати офіційні вітальні листи, присвячені Різдву Христовому. А розпочати можна зі встановлення цього року Різдвяного дідуха у Львові 24 грудня.

 

«У 2017 році Верховна Рада України прийняла закон, згідно з яким 25 грудня стало офіційним вихідним днем. Наступні кроки до відновлення культурного та духовного возз’єднання зі Світом – це утвердження українськими Церквами єдиної дати святкування Різдва в Україні – 25 грудня; зміна традиційних святкувань українським суспільством іншої дати Різдва, відповідно до правильного календаря», – зазначила Юлія Гвоздович.

 

Нагадаємо, нещодавно УГП ініціювала початок широкого суспільного діалогу про єдину дату святкування Різдва в Україні разом з усім світом, 25 грудня. Зокрема, було оприлюднено звернення до глав ПЦУ та УГКЦ із закликом розглянути можливість перейти на сучасний григоріанський або хоча на новоюліанський календар і святкувати Різдво саме цього дня. Звернення підписали вже 30 тисяч галичан. Збір підписів триває, кожен охочий може підтримати ініціативу й підписати звернення за посиланням.

 

 

До слова, у Львові вже відбулося перше громадське обговорення можливості встановлення єдиної дати святкування Різдва в Україні – UGP Public Talks. За підсумками UGP Public Talks напрацьовано проєкти порядку дій, які Львівська міська організація Української галицької партії (яка й ініціювала звернення до глав Церков та закликає до ширшої дискусії з цього питання в суспільстві) візьме на озброєння задля реалізації ініціативи «Різдво зі світом». Схожі обговорення вже відбулись у Тернополі й Івано-Франківську.

 

Днями цю ініціативу підтримали в Комітеті підприємців Львівщини.

 

Для довідки:

 

Різдво Христове святкують 25 грудня Церкви, що відзначають нерухомі свята за григоріанським і новоюліанським календарем, 7 січня – Церкви, які відзначають ці свята за юліанським календарем.

 

Римсько-Католицька Церква, більшість протестантських Церков, а також більшість помісних автокефальних православних Церков (Константинопольська, Александрійська, Антіохійська, Румунська, Болгарська, Кіпрська, Елладська, Польська, Албанська та Православна церква Чеських земель і Словаччини) святкують Різдво в ніч на 25 грудня.

 

Вірність старому юліанському календарю зберігають: Єрусалимська, Російська, Сербська, Грузинська, Чорногорська, Польські православні церкви, Афонські монастирі, а також УПЦ та УГКЦ. Вони святкують Різдво 7 січня (що відповідає 25 грудня за старим юліанським календарем).

 

Вірменська Апостольська Церква святкує Різдво 6 січня, в один день із Хрещенням Господнім.

 

12.12.2019