Львівський бізнес підтримав ідею святкувати Різдво 25 грудня.

 

Спільнота Комітету підприємців Львівщини підтримала ідею встановлення єдиної дати святкування Різдва в Україні – 25 грудня. Про це повідомляють на сайті КПЛ.

 

 

«Зважаючи на зростаючий запит українців об’єднатись у святкуванні Різдва зі світом, вважаємо за необхідне підтримати цю ідею та висловити свою позицію на користь святкування 25 грудня», – зазначено в повідомленні.

 

У спільноті підприємців Львівщини зауважують, що важливість традицій полягає, зокрема, в об’єднанні людей та можливості разом вшановувати ідеї нації. Особливо важливою є така єдність сьогодні, у складний період невизначеності, який триває після Революції гідності.

 

Окрім того, в Комітеті підприємців Львівщини вважають, що рішення святкувати Різдво 25 грудня передовсім «допоможе зробити крок назустріч європеїзації, яка передбачає не лише гармонізацію законодавства відповідно до європейських норм і стандартів, але й спільні цінності та приналежність до єдиної культури».

 

«У більшості країн світу офіційно визнаний григоріанський календар. Тож дата відзначення Різдва – це ще й питання орієнтації на Захід або Москву. Питання не лише релігійного характеру, але й традиційного, культурного та політичного вибору. Також це матиме позитивний вплив на економіку України та підприємницьку діяльність загалом, оскільки суттєво скоротиться період вихідних. В додаток, спільне святкування допоможе українцям перестати жити за двома календарями: григоріанським і юліанським, таким чином об’єднавшись і в цьому контексті», – аргументують свою позицію в КПЛ.

 

 

Нагадаємо, нещодавно до владик Українського Греко-Католицької Церкви та Православної Церкви України Блаженнішого Святослава Шевчука та Митрополита Епіфанія звернулися із закликом розглянути можливість затвердити святкування Різдва 25 грудня – за григоріанським або бодай за новоюліанським календарем, як це робить більша частина світу.

 

За кілька тижнів понад 15 тисяч українців підтримали ідею святкувати Різдво 25 грудня та поставили свої підписи під цим зверненнями на знак підтримки ініціативи «Різдво зі світом». До слова, висловитися на користь цієї ініціативи й підписати звернення може кожен охочий за посиланням.

 

Відтак у Львові відбулося перше громадське обговорення можливості встановлення єдиної дати святкування Різдва в Україні – UGP Public Talks. За підсумками UGP Public Talks напрацьовано проєкти порядку дій, які Львівська міська організація Української галицької партії (яка й ініціювала звернення до глав Церков та закликає до ширшої дискусії з цього питання в суспільстві) візьме на озброєння задля реалізації ініціативи «Різдво зі світом». Схожі обговорення вже відбулись у Тернополі й Івано-Франківську.

 

Для довідки:

 

Різдво Христове святкують 25 грудня Церкви, що відзначають нерухомі свята за григоріанським і новоюліанським календарем, 7 січня – Церкви, які відзначають ці свята за юліанським календарем.

 

Римсько-Католицька Церква, більшість протестантських Церков, а також більшість помісних автокефальних православних Церков (Константинопольська, Александрійська, Антіохійська, Румунська, Болгарська, Кіпрська, Елладська, Польська, Албанська та Православна церква Чеських земель і Словаччини) святкують Різдво в ніч на 25 грудня.

 

Вірність старому юліанському календарю зберігають: Єрусалимська, Російська, Сербська, Грузинська, Чорногорська, Польські православні церкви, Афонські монастирі, а також УПЦ та УГКЦ. Вони святкують Різдво 7 січня (що відповідає 25 грудня за старим юліанським календарем).

 

Вірменська Апостольська Церква святкує Різдво 6 січня, в один день із Хрещенням Господнім.

 

Церковні владики в особі Блаженнішого Святослава Шевчука та Митрополита Епіфанія зазначали, що підтримають ідею єдиної дати святкування Різдва 25 грудня, якщо її сприйме український народ.

 

11.12.2019