ВР проголосувала за проєкт про "особливий статус" конституційною більшістю.

 

Верховна Рада пролонґувала до кінця 2020 року дію закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей".

 

 

За ухвалення законопроєкту №2569 проголосувала конституційна більшість – 320 народних депутатів. Проєкт, внесений лідерами фракції "Слуга народу" по завершенні саміту "Нормандської четвірки", підтримали: "СН" – 220 народних депутатів (із 248 членів фракції), "ОПЗЖ" – 34 (із 44), "Європейська солідарність" – 23 (із 27), "За майбутнє" – 16 (із 23), "Довіра" – 14 (із 17), позафракційні – 13.

 

Жодного голосу не дали фракції "Батьківщини" і "Голосу".

 

Автор законопроєкту Олександр Корнієнко заявив, що "заміна у статті 1 відповідного закону позначки року з 2019 на 2020 дозволить ще на один рік – до 31 грудня 2020 року включно – продовжити можливість тимчасового запровадження особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей і створить додаткові часові можливості для реалізації відповідних законодавчих умов, спрямованих на мирне врегулювання ситуації в ОРДЛО на основі принципів і норм міжнародного права та Статуту ООН".

 

Водночас голова партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко заявив, що хоча він і критично оцінює підсумки переговорів "Нормандської четвірки" у Парижі, однак його партія "як державницька політична сила" не змінює принципи і підтримує продовження дії закону.

 

"Путін мріє про відхилення цього закону. Голосування ж "за" допомагає нашій армії і нашій державі тримати оборону з меншими втратами. Голосування "за" дає можливість нашим дипломатам посилювати роботу на збереження коаліції", – сказав Порошенко.

 

Петро Порошенко додав: нинішня влада фактично перехопила його мирні ініціативи. "Три документи "мінських угод", які складають мінський пакет, – це не священні тексти, неначе чотири Євангелії. Але ті, хто будував виборчу кампанію на нищівній критиці "мінських угод", за вісім місяців після виборів не запропонували жодної альтернативи", – заапелював він.

 

12.12.2019