Понад 15 000 українців уже підтримали ідею святкувати Різдво у грудні.

 

За кілька тижнів більш ніж 15 тисяч українців висловилися за ідею святкувати Різдво 25 грудня та поставили свої підписи під зверненнями до владик українських Церков на знак підтримки ініціативи «Різдво зі світом». Про це повідомляє сайт Української галицької партії, яка започаткувала цю ініціативу.

 

Окрім того, днями у Львові відбулося перше громадське обговорення можливості встановлення єдиної дати святкування Різдва в Україні – UGP Public Talks. На заході зібралося понад півсотні львів'ян, які підтримують ідею об’єднання українського народу завдяки одночасному святкуванню Різдва Христового зі світом. Присутні ділилися своїм думками щодо цієї ініціативи, слухали експертів тематики та дискутували про те, хто має бути лідером цього процесу. За підсумками UGP Public Talks напрацьовано проєкти порядку дій, які Львівська міська організація Української галицької партії візьме на озброєння задля реалізації ініціативи «Різдво зі світом». Схожі обговорення також відбулись у Тернополі й Івано-Франківську.

 

 

Нагадаємо, нещодавно до владик Українського Греко-Католиької Церкви та Православної Церкви України Блаженнішого Святослава Шевчука та Митрополита Епіфанія звернулися із закликом розглянути можливість затвердити святкування Різдва 25 грудня – за григоріанським або бодай за новоюліанським календарем, як це робить більша частина світу.

 

Ініціатори звернення пояснили свій заклик тим, що вже 437 років цивілізований світ святкує Різдво за новим григоріанським календарем. На сьогодні 93% усіх християн світу святкують народження Ісуса Христа 25 грудня, і лише 7% – 7 січня. 11 із 15 помісних православних Церков у світі живуть за григоріанським стилем. Українці ж досі відзначають релігійні свята за юліанським календарем, хоча в повсякденному житті послуговуються григоріанським.

 

Підписати звернення і в такий спосіб висловитися на користь цієї ініціативи може кожен охочий за посиланням.

 

Для довідки:

 

Україна з 1918 року живе фактично водночас за двома календарями. Як світська держава – за григоріанським, як християнська спільнота – за юліанським. Так сталося через неузгодженість дій влади та Церкви. Українська Народна Республіка перейшла з юліанського на григоріанський календар, а Церква залишилася на юліанському.

 

Щодо святкування Різдва за григоріанським або новоюліанським календарем на державному рівні було проведено чимало дискусій. 2017 року Верховна Рада ухвалила закон про державний вихідний 25 грудня.

 

 

Церковні владики в особі Блаженнішого Святослава Шевчука та Митрополита Епіфанія неодноразово зазначали, що підтримають ідею єдиної дати святкування Різдва 25 грудня, якщо її сприйме український народ.

 

27.11.2019