Прем'єр не виключає газової війни між Україною та Росією.

 

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук не виключає, що Україна та Росія ввійдуть у стан "газової війни" через закінчення контракту на транзит газу.

 

 

Про це Гончарук написав на своїй сторінці у Facebook, коментуючи переговори "Нормандської четвірки" у Парижі. Голова уряду ствердив, що офіційному Києву вдалося відокремити "газові домовленості" від лінії переговорів щодо Донбасу. 

 

"Ми досягли своєї мети в газовому питанні – вивели питання транзиту газу за межі обговорення ситуації на Донбасі. Не домовилися про контракт – але цього і не мало відбутися в Парижі", – зазначив Гончарук.

 

"Україна буде домовлятися про газ далі, можливо непросто, можливо – з «газовою війною». Але ми повністю готові до цього: наші сховища наповнені, нашу логіку підтримують ЄС і рішення Стокгольмського арбітражу, а «Північний потік – 2» не добудований", – додав прем'єр-міністр.

 

Гончарук наголосив, що Україна потребує "довгострокового контракту". "Ми зауважили, що борг не подаруємо. Один з варіантів, який розглядаємо, – борг можемо прийняти газом", – повторив він. 

 

Напередодні виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявив журналістам у Парижі, що переговори щодо газу між Україною та Росією завершилися без результату, відтак переговори триватимуть.

 

"Ми домовилися продовжувати домовлятися", – сказав Вітренко.

 

Представник "Нафтогазу" уточнив, що триватимуть і двосторонні переговори між Україною і РФ, і тристоронні, за участю Єврокомісії.

 

Він підкреслив, що навіть тристоронній формат передбачає, що господарські суб'єкти "Нафтогаз" і "Газпром" мають укласти певні контракти, й мають бути контракти між "Газпромом" і оператором української ГТС.

 

Відповідаючи на запитання про те, чи "обнуляються" взаємні претензії з Росією, Вітренко зазначив: "Ми нічого не обнуляємо. Ми, навпаки, аргументовано пояснили, чому наша позиція про необхідність виконання арбітражів є справді законною і чому рішення арбітражів є остаточними й обов'язковими для виконання", – цитує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

10.12.2019