Східні й західні області домовилися разом змінювати Україну.

 

Івано-Франківщина й Донеччина долучилися до програми «Змінимо країну разом», яка включає освітні, культурні й медійні обміни та яку реалізовували Львівщина й Луганщина. Меморандум про співпрацю в рамках реалізації цієї програми було підписано 9 грудня між МОН, Львівською облрадою, ЛОДА, Івано-Франківською ОДА, Луганською ОДА – обласною військово-цивільною адміністрацією та Донецькою ОДА – обласною військово-цивільною адміністрацією, Асоціацією «Єврорегіон Карпати – Україна», ТОВ «ДТЕК» на Сколівщині у Львівській області.

 

 

Підписанти документа домовилися співпрацювати в таких напрямах:

 

1. Підтримка здійснення міжрегіональних обмінів на конкурсній основі між закладами Львівської, Івано-Франківської, Луганської, Донецької областей у трьох сферах: освітній, культурній та інформаційній. Організацію й адміністрування конкурсів здійснюватиме Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна».

 

2. Підготовка спільних проєктів для участі у відкритих конкурсах, спрямованих на налагодження міжрегіональної співпраці, зокрема проєкту «Схід і захід разом: освітня співпраця від Донбасу до Карпат» для конкурсу у рамках Програми підтримки секторальної політики – підтримка регіональної політики України.

 

3. Організація та проведення спільних заходів в освітній сфері, зокрема обмінів педагогічними працівниками й інтеграційних заходів для школярів, спрямованих на формування дружніх відносин та підвищення рівня довіри між молоддю чотирьох регіонів.

 

4. Організація та проведення спільних заходів в культурній сфері, зокрема ініціативи інтеграційного заходу для молоді «Різдво культур», що має на меті презентацію культурних традицій різних регіонів.

 

5. Реалізація проєктів співпраці між засобами масової інформації Львівської, Івано-Франківської, Луганської, Донецької областей.

 

6. Проведення спільних заходів на території Львівської, Івано-Франківської, Луганської, Донецької областей, що мають на меті поширення позитивного досвіду міжрегіональної співпраці.

 

7. Інші форми співробітництва.

 

Фото: lvivoblrada.gov.ua (2)

 

Документ підписали під час конференції «Співпраця задля розвитку», яка тривала впродовж 9-10 грудня на Сколівщині в межах відзначення Дня місцевого самоврядування в Україні.

 

Під час панельних дискусій учасники конференції говорили про міжрегіональну співпрацю, інструменти фінансування транскордонного співробітництва й місцевого розвитку карпатських громад, а також презентували ініціативу щодо створення Малого карпатського кола.

 

Конференція відбулася за ініціативи Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна», Асоціації місцевих рад «Ради Львівщини», Львівської обласної ради, за участі представників міністерств, профільних комітетів Верховної Ради України, експертів, закордонних партнерів.

 

10.12.2019