Україна домовилася з МВФ про нову програму співпраці.

 

Український уряд і Міжнародний валютний фонд досягли домовленості (Staff Level Agreement) щодо нової програми співпраці.

 

Про це повідомляє пресслужба Президента України.

 

 

"Співробітники МВФ досягли згоди з владою щодо політики підтримки нової трирічної домовленості в розмірі чотирьох мільярдів спеціальних прав запозичення (SDR) у рамках розширеного фонду МВФ", – сказала директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва під час телефонної розмови з Володимиром Зеленським.

 

Георгієва оцінила "надзвичайний прогрес", якого українська влада досягла протягом останніх кількох місяців "у просуванні реформ і продовженні обґрунтованої економічної політики".

 

"Я запевнила Президента у готовності МВФ підтримати політичний план влади для макроекономічної стабільності та підняття економіки на рівень вищого, стійкого та всеосяжного зростання, серед іншого – з новою підтримкою МВФ", – зазначила Георгієва.

 

Володимир Зеленський, коментуючи перемовини із МВФ, висловив утіху, що "наш турборежим отримав високу оцінку". "Нова програма співпраці з Міжнародним валютним фондом має на меті пришвидшити економічне зростання, активно викорінювати корупцію та підвищити добробут кожного українця", – анонсував Президент.

 

Зеленський додав, що Україну не влаштовують теперішні темпи економічного зростання, і тому влада планує пришвидшити реформи, "щоб наздоганяти наших сусідів за рівнем економічного розвитку та добробуту".

 

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук привітав новини із Вашінґтона.

 

"Підтримка з боку таких великих системних інституцій – маркер довіри до країни. А отже, для нас будуть дешевші ресурси – для всього бізнесу і всіх українців це означає, що економіка зростатиме швидше, буде більше робочих місць, вищі зарплати", – заявив голова уряду.

 

"Нова програма з фондом – сигнал для українського та міжнародного бізнесу, що Україна на базі макроекономічної стабільності прискорить економічне зростання. На цьому шляху ми маємо повну підтримку наших офіційних фінансових партнерів", – додала міністр фінансів Оксана Маркарова.

 

Посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас написав у Twitter, що домовленість України з МВФ про програму фінансування відкриє країні шлях до отримання макрофінансової допомоги від ЄС. Згідно з інформацією міністра фінансів Маркарової, йдеться про допомогу розміром у 500 млн євро.

 

09.12.2019