РНБО затвердила базовий сценарій для Донбасу під переговори "Нормандії".

 

Рада національної безпеки та оборони України затвердила базовий сценарій реінтеґрації Донбасу під майбутню зустріч "нормандської четвірки".

 

 

Цей сценарій втілюватиметься як основний, розповів секретар РНБО Олексій Данілов, згідно з повідомленням інформаційної аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

"Сьогодні на засіданні РНБО було ухвалено один зі сценаріїв, який буде втілюватися в життя як основний наразі", – сказав секретар Радбезу.

 

З його слів, сценарій реінтеґрації Донбасу передбачає повернення окупованих територій Донецької та Луганської областей до складу України. "Ключові моменти, які сьогодні є в порядку денному, – це вже похідні від, скажімо так, певних сценаріїв", – вказав він.

 

Секретар РНБО нагадав, що Україна хоче повернути своїх полонених, які перебувають на території РФ, в окупованому Криму і на окупованій частині Донбасу.

 

Данілов нагадав, що Україна хоче припинити вогонь на Донбасі. Третє питання, яке наразі розглядають, – це повернення Україні контролю над кордоном, і потім вже питання проведення місцевих виборів ОРДЛО.

 

При цім він наголосив, що п'ять можливих сценаріїв реінтеграції тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, затверджені 3 грудня на нараді у Президента, поки що залишатимуться закритими.

 

"Варіанти є на будь-який випадок: якщо ми домовимося, якщо ми домовимося частково, якщо ми домовимося повністю. На будь-який випадок у нас є п'ять наших варіантів. Всі органи центральної влади, Збройні Сили, всі спеціалізовані органи готові до будь-якого сценарію", – сказав секретар Радбезу.

 

"Може бути і ескалація конфлікту, і припинення конфлікту. Все це залежить від того, яким чином відбудуться переговори саме в "нормандському форматі", – додав Олексій Данілов.

 

Секретар РНБО запевнив, що позиція української делеґації буде сильною.

 

"Президент їде на "нормандський формат", озброєний певною інформацією, яка, я думаю, буде абсолютно з користю використана в інтересах нашої держави", – сказав він.

 

08.12.2019