Блаженніший Святослав порадив Зеленському заявити на переговорах: Let my people go.

 

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з представниками Церков і релігійних організацій України напередодні саміту у "Нормандському форматі", запланованого на 9 грудня в Парижі.

 

 

Голова держави подякував за спільне звернення ієрархів до мешканців тимчасово окупованих територій, а також за роботу, яку проводять святі отці для українців, повідомила пресслужба ОП.

 

Президент закликав підтримати його мирні ініціативи: через три роки блокування зустрічі "нормандської четвірки" з’явилася можливість розпочати діалог.

 

"Ми – різні, у нас різні конфесії, церкви, мечеті, синагоги тощо. І це нормально, бо у нас велика, дуже гарна, іноді зі складнощами, але наша люба країна. Дуже вірю у вас", – сказав Зеленський.

 

Представники Церков і релігійних організацій зазначили, що моляться за мир в Україні, та побажали Президенту сили, терпіння й Божого благословення на переговорах лідерів країн – учасниць "нормандського формату".

 

Глава Української греко-католицької Церкви Святослав зазначив, що сьогодні Україна є демократичною державою, де всі почуваються вільно – незалежно від віросповідання, і релігійна спільнота дорожить таким станом справ.

 

При цьому він зазначив, що сьогодні є можливі два шляхи розвитку України: повернення до радянського минулого або розвиток задля розбудови європейської країни, переказує Департамент інформації УГКЦ. 

 

 

Блаженніший Святослав пояснив, що УГКЦ виступає проти повернення у минуле, адже під час панування радянського режиму Церква була загнана у підпілля, і якраз у ці дні припадає тридцята річниця зустрічі Горбачова з Папою Іваном Павлом ІІ; ця зустріч стала початком легалізації УГКЦ. Відтак, Церква, зі слів предстоятеля, підтримує шлях України до європейської спільноти.

 

"Хочу побажати вам сили Мойсея, який міг сказати фараонові: Let my people go. Бо ніхто сьогодні так не зацікавлений, щоб настав мир в Україні, як самі українці. Росія має свої інтереси, багаті країни заходу мають свої інтереси. Ми не можемо в тих перемовинах відступитися від свого бажання бути вільною, незалежною державою, яка обрала свій шлях розвитку. Ми гідні того, щоб інші народи, наші сусіди поважали наш вибір", – наголосив глава УГКЦ.

 

Блаженніший побажав Президенту мудрості та запевнив у підтримці в роботі на благо українців, адже Церква і держава – це два партнери, які служать для добра одного і того ж народу. Тому, коли державна влада буде здійснювати кроки для кращого майбутнього наших громадян, то Церква завжди буде такі ініціативи підтримувати.

 

Предстоятель Православної Церкви України митрополит Київський та всієї України Епіфаній наголосив: "Церкви мають великий потенціал, який потрібно використовувати у тих мирних ініціативах, які ви зараз проявляєте щодо завершення цієї страшної війни. Ми молимося за мир – за справедливий мир в Україні".

 

Предстоятель ПЦУ зазначив, що багато подорожує Україною та спілкується з людьми. "Вони інколи не розуміють, їм треба більше доносити інформацію, переконувати. Церкви можуть виконувати цю місію – доносити правдиву інформацію. Наприклад, часто запитують – як ви ставитеся до ринку землі, до врегулювання ситуації на Донбасі тощо", – розповів митрополит Епіфаній.

 

Предстоятель ПЦУ також звернувся з проханням посприяти у вирішенні проблеми з переслідуванням парафіян, судовими рішеннями щодо храмів в окупованому Криму та на Донбасі.

 

Митрополит Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій підтримав мирні ініціативи Володимира Зеленського. "Життя людини нічим не може бути виправдане або викуплене. Воно найдорожче в усьому світі. Те, що ви почали цю місію миротворчості, – ми вам за це вдячні й розуміємо, що це складний процес. Але його треба було почати – процес не може мати успіху, якщо хтось його не почне", – зазначив предстоятель УПЦ МП.

 

05.12.2019