Святослав і Філарет звернулися до Криму і Донбасу в ініційованому Зеленським ролику.

 

Президент-елект Володимир Зеленський опублікував на своїх сторінках у соцмережах відеозвернення релігійних лідерів країни до мешканців анексованого Криму та окупованої частини Донбасу. Духовні провідники закликають до примирення і діалогу.

 

"Результатом зустрічей із релігійними лідерами стало послання миру для мешканців Криму та Донбасу. Дякую всім, хто погодився. Ми з вами! Ми разом! Ми – одна країна!" – прокоментував Зеленський у Facebook.

 

Володимир Зеленський на нещодавній зустрічі з Блаженнішим Святославом

 

Відео починається зі звернення предстоятеля Київської єпархії Православної Церкви України Філарета. Потім вступає глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав. За ним – очільник Української Православної Церкви Московського патріархату Онуфрій.

 

"Молимося за справедливий мир для усіх нас", – каже на відео глава УГКЦ Святослав.

 

"Я звертаюся зі словами любові та заради Господа прошу тих людей, від яких це залежить, припинити говорити мовою гармат, зброї, автоматів", – апелює Онуфрій.

 

Філарет (і також Святослав) каже про потребу "справедливого миру для України".

 

Прикметно, що на відео немає предстоятеля ПЦУ Епіфанія.

 

 

Згідно з даними BBC, Епіфанію пропонували з'явитися на відео, проте він відмовився. Ієрарху не сподобався текст, який йому пропонували озвучити, про те, що "говорити потрібно не мовою гармат".

 

Зі слів співрозмовників, Епіфаній хвилювався, що виглядатиме так, наче він закликає до перемовин із лідерами бойовиків.

 

Також предстоятель Церкви припускав, що участь у відео його і Філарета спричинить до різночитань щодо того, хто в ПЦУ головніший.

 

Серед героїв відеозвернення – муфтій Криму Айдер Рустемов, головний рабин Одеси і півдня України Авраам Вольф, муфтій Саїд Ісмагілов, головний рабин Дніпра і Дніпропетровської області Шмуель Камінецький, головний рабин Харкова та сходу України Мойше Москович, головний рабин Києва Мойше Реувен Асман, головний рабин Донбасу Пінхас Вишецький.

 

14.05.2019