Верховна Рада закликала надати Україні План дій щодо членства в НАТО.

 

Верховна Рада звернулася до країн-членів Північноатлантичного альянсу зі закликом розпочати процес надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО.

 

Таке рішення парламент прийняв на своєму засіданні у вівторок увечері. Текст заяви поширив у середу голова постійної делеґації України у Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв ("Слуга народу"). 

 

 

Заяву "Щодо першочергових кроків забезпечення євроатлантичної інтеграції України – набуття повноправного членства України в Організації Північноатлантичного договору" підтримало 284 народних депутатів: партія "Слуга народу" – 215 народних депутатів, "Європейська солідарність" – 21, "Голос" – 15, "Батьківщина" – 12, "За майбутнє" – 11, позафракційні – 10.

 

Парламент нагадав, що в декларації саміту Північноатлантичного альянсу у Бухаресті від 3 квітня 2008 року голови держав та урядів країн-членів НАТО досягли згоди, що Україна стане членом НАТО, і підтримали заявку України на приєднання до Плану дій щодо членства (ПДЧ) в НАТО та уповноважили міністрів закордонних справ прийняти рішення щодо ПДЧ для України,

 

Відтак Верховна Рада закликала парламенти країн-членів НАТО "на виконання п. 23 декларації Бухарестського саміту НАТО 2008 року звернутись до міністрів закордонних справ своїх країн з пропозицією прискорити надання Україні Плану дій щодо членства". А Парламентську асамблею НАТО під час чергової весняної сесії, котра відбудеться у травні наступного року в Києві, "розглянути на пленарній сесії питання звернення до глав держав та урядів НАТО щодо надання Україні ПДЧ".

 

"Верховна Рада [...] заявляє, що підтримка інтеграції України в НАТО і надання нашій державі Плану дій щодо членства – це найефективніша та вивірена інвестиція у забезпечення миру і безпеки, черговий крок до зміцнення системи міжнародної безпеки", – ідеться у заяві.

 

Парламент у своїй заяві зазначає, що стратегічний вибір українського народу на користь європейської та євроатлантичної інтеґрації закріплено в Конституції України. А проблема захисту України стає проблемою захисту всього світу.

 

"Україна фактично є східним кордоном Північноатлантичного альянсу, і своєю самовідданістю у відсічі російській агресії робить значний внесок у гарантування миру і безпеки у всьому трансатлантичному просторі", – ідеться у заяві депутатів.

 

Єгор Чернєв зі "Слуги народу" пояснив, що парламент прийняв цю заяву "на прохання МЗС підтримати українську урядову делегацію на саміті країн-членів НАТО, що зараз проходить в Лондоні".

 

Автором постанови була група народних депутатів із фракції "Європейська солідарність".

 

Початкова версія проєкту містила заклик до Президента з проханням "забезпечити підготовку та подання у грудні 2019 року до Північноатлантичної ради НАТО та Генерального секретаря НАТО звернення про підтвердження наміру України отримати План дій щодо членства в НАТО", втім, народні депутати зі "Слуги народу" домоглися зміни цього пункту.

 

04.12.2019