Помер головний художник театру імені Заньковецької Мирон Кипріян.


На 90-му році пішов із життя головний художник театру ім. Марії Заньковецької – народний художник України, лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка, лауреат премії імені В. Клеха (США) Мирон Кипріян. Про це повідомили на сайті театру.

 

 

Мирон Кипріян народився 27 липня 1930 року у Винниках. Освіту здобув у Львівському державному інституті прикладного та декоративного мистецтва (1954 рік), також навчався в художній майстерні Вітольда Манастирського.

 

У театрі імені Марії Заньковецької Мирон Кипріян працював із 1957 року. Спершу – як художник-постановник, а з 1963 року обіймав посаду головного художника театру. За період своєї праці в театрі оформив понад 350 вистав, серед яких 200 – на сцені театру ім. М. Заньковецької.

 

«Коли я працюю над виставою, то не дивлюся фотографій з попередніх інсценізацій і не читаю рецензій. Я читаю п’єсу. Процес мого мислення спрямований на пошук візуального, образного вирішення тієї ідеї, яку я повинен перенести на сцену, але вже у пластичній формі. Сценографія – це режисура в пластиці», – казав про свою працю Мирон Кипріян.

 

Мирон Кипріян співпрацював з такими знаковими постатями українського театру ХХ ст., як режисери Анатолій Ротенштейн, Борис Тягно, Олексій Ріпко, Сергій Данченко, Федір Стригун. Був знайомий з видатними людьми минулого століття і сучасності: Кароль Войтила (Папа Іван Павло ІІ), Соломія Крушельницька, Святослав Ріхтер, Галина Уланова, Майя Плісецька, Дмитро Крвавич, Ян та Андрій Скарбеки, Зінаїда Дехтярьова, Анатолій Ротенштейн, Сергій Данченко, Богдан Ступка, Микола Зарудний, Олексій Коломієць та багато інших письменників, художників, артистів, співаків, композиторів і людей найрізномінітніших уподобань.

 

«М. Кипріян (Мирон) – художник значної і сильної індивідуальності, художник своєрідний і цільний, його власне бачення завжди яскраве і точне. Але для того, щоб розкрити його і донести в усій повноті і цілісності, поруч має йти режисер, котрий з ним спільно мислить, однаково відчуває драматургію і розуміє, що не в підкоренні художника, а лише в рівноправній взаємодії можливе повне розкриття кожного», – писав про знакового художника театральний критик Григорій Коваленко.

 

Фото: logos-ukraine.com.ua

 

Національну премію України ім. Т. Шевченка Мирон Кипріян отримав 1978 року разом із Зарудним, Данченком, Доценко, Максименком і Стригуном за виставу «Тил» М. Зарудного у Львівському українському драматичному театрі ім. М. Заньковецької.

 

Подробиці й дату чину поховання буде повідомлено додатково.

 

03.12.2019