"Батьківщина", "Голос" і "ЄС" окреслили "червоні лінії" на зустріч із Путіним.

 

Народні депутати Альона Шкрум ("Батьківщина"), Михайло Забродський ("Європейська солідарність") і Леся Василенко ("Голос") на пресконференції окреслили для Президента Володимира Зеленського "червоні лінії", переступити які, як вважають парламентарі, голова держави не має права.

 

Про це повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

 

Народний депутат фракції "Євросолідарність" Михайло Забродський розкритикував позицію колеги зі "Слуги народу" за відсутність конкретики і чітких пунктів плану дій. Він окреслив пункти можливих домовленостей, які для нього та його політичної сили є неприйнятними.

 

"По-перше, ми чітко розуміємо, що дедалі частіше до питань "нормандського формату" додаються питання енергетики. Ця вимога Росії з'явилася буквально місяць тому, і, на думку деяких російських чиновників, питання газових контрактів має стати однією з головних тем переговорів. Наступне, чого не варто, на наш погляд, робити – крок до прямих переговорів із так званими Л/ДНР, оскільки таким чином ми де-факто визнаємо їх і виведемо Росію з цього процесу. Третє, чого не можна робити, – це погоджуватися на "формулу Штайнмаєра" в тому вигляді, як її бачить Москва – "спочатку вибори, а потім кордон". І останнє питання – це питання амністії, яке по-різному подається, але підсумок його один – якщо ми амністуємо всіх, то покажемо, що в Україні є безкарність, яка потім породить вседозволеність", – переконаний Михайло Забродський.

 

Його колега із фракції "Голос", нардеп Леся Василенко також визначила принципові для її політичної сили питання в контексті нормандської зустрічі.

 

"Зустрічатися на будь-яких рівнях для того, щоб обговорювати мінські домовленості, немає жодного сенсу. Мінські угоди 2014 і 2015 років – це нікчемні і недійсні документи і з точки зору міжнародного права, і з точки зору національного. Це угоди, підписані під тиском, що означає відсутність у них юридичної сили відповідно до Віденської конвенції", – зазначає Василенко.

 

З її слів, Президент має везти на зустріч у Парижі свій порядок денний, в якому саме РФ буде визнано агресором, а акт агресії триватиме доти, доки не буде відновлено правопорядок на окупованих територіях, припинено всі військові дії, повернено всі українські території, виплачено компенсацію за збитки, зазнані внаслідок війни та окупації. Останнім пунктом вимог України має стати покарання винних.

 

Представник ВО "Батьківщина" нардеп Альона Шкрум заявила про незмінність позиції своєї політсили і конкретизувала її у вигляді переліку так званих червоних ліній. У цій ситуації вони практично повністю збіглися з позиціями Михайла Забродського. Відмінності стосувалися бачення амністії для представників "Л/ДНР".

 

Якщо для депутата від "Євросолідарності" вона неприйнятна, то у ВО "Батьківщина" вважають, що обговорювати це питання варто після закінчення війни і повернення окупованих територій.

 

Водночас представник Президента, народний депутат фракції "Слуга народу" Олександр Качура не зміг бути на дискусії і передав модератору заходу листа, в якому окреслив позицію своєї політичної сили та Володимира Зеленського щодо переговорів у "нормандському форматі".

 

"Президент поїде на "нормандську зустріч" до Парижа з позицією, яка буде відомою і зрозумілою українському народу, він не приховуватиме переговорної позиції від українців. Вона будуватиметься на принципах захисту суверенітету і територіальної цілісності України, вимоги припинити вогонь та обміну полоненими", – йдеться у зверненні Качури, яке було представлено на пресконференції в четвер.

 

Окрім цього, в тексті листа зазначено, що перед поїздкою до Парижа Президент України проведе низку консультацій з органами державної влади і суспільством, а результати зустрічі не може бути імплементовано без згоди вищезгаданих суб'єктів.

 

29.11.2019