Вручення премії Сахарова: Сенцов закликав ЄС не піддатися Путіну.

 

Колишній в’язень Кремля, українский режисер Олег Сенцов отримав "Премію Сахарова за свободу думки". Європейський парламент удостоїв Сенцова відзнакою у жовтні минулого року, коли Олег іще перебував у російській в'язниці.

 

Олег Сенцов отримав премію Сахарова з рук президента Європарламенту Давида Сассолі під час урочистостей на засіданні ЄП у вівторок, повідомляє "Радіо Свобода".

 

 

Під час виступу у Європарламенті Олег Сенцов заявив, що сприймає премію не як особистий приз, а "як знак, яким відзначені всі українські політв'язні, які були в російських в'язницях, які все ще перебувають там, як і всі наші полонені, які перебувають на Донбасі в руках «сепаратистів», як і всі наші активісти, які все ще борються за нашу країну, як і всі наші військові, які борються за нашу незалежність або вже склали свої голови".

 

Відразу після слів подяки Сенцов звернувся до Європарламенту зі закликом не піддаватися Росії.

 

"Зараз чимало говорять із приводу примирення з Росією, якихось переговорів. Я не вірю Путіну і закликаю вас не вірити йому. Росія обов'язково обдурить, вони не хочуть миру на Донбасі, не хочуть миру в Україні – вони хочуть бачити Україну на колінах, хочуть впливати на європейську і світову політику силовим методом", – зазначив Сенцов.

 

Олег додав, що Україна цього не допустить, бо "ми боролися і боремося за свою свободу до самого кінця".

 

"У Європейському Союзі зараз багато своїх внутрішніх суперечок, розбіжностей, конфліктів: як розвиватися, як реформуватися, що робити далі. У нас кажуть: «Нам би ваші проблеми». У нас все набагато важче. У нас стара корупційна система в країні, яка досі не змінена, військова агресія проти нас, щотижня гинуть наші військові. Це інший рівень проблем", – констатував лауреат премії.

 

Олег Сенцов нагадав, що згідно з даними соцоілогічних опитувань, Україна "є, напевно, найбільшим єврооптимістом у світі". "Тому що для нас немає іншого шляху розвитку, іншого виходу – це для нас питання виживання як країни", – пояснив він.

 

З огляду на це, Олег Сенцов закликав Європейський Союз до солідарності з Україною і відмови від кулуарних домовленостей із Росією.

 

"Щоразу, коли хтось із вас думатиме про те, як простягнути руку дружби Путіну через наші голови, пам'ятайте про кожного з 13 тисяч загиблих в Україні, про ті сотні наших хлопців, які все ще перебувають у тюрмах, яких можуть катувати прямо зараз, про тих кримських татар, які зараз можуть бути арештовані, а в цей момент в їхніх будинках можуть відбуватися обшуки, а сім'ї і діти залишаться без батьків. Пам'ятайте про тих хлопців, які прямо зараз у камуфляжі ось із таким знаком (Олег Сенцов мав на увазі синьо-жовтий прапор, котрий був пришпилений до його маринарки, – Z), з нашивкою на руці перебувають в окопах, ризикують своїм життям за нашу і за вашу свободу. Не забувайте про них, будь ласка", – підсумував Олег Сенцов.

 

 

Вкінці Сенцов звернувся до аудиторії з гаслом: "Слава Україні!"

 

Премію Сахарова Європарламент затвердив у 1988 році, її вручають особам, "які зробили винятковий внесок у боротьбу за права людини по всій земній кулі".

 

Премія носить ім'я радянського правозахисника і дисидента Андрія Сахарова.

 

Серед лауреатів премії – Нельсон Мандела, Анатолій Марченко, Александер Дубчек, Аляксандр Мілінкевіч, Кофі Аннан. Цього року премією Сахарова удостоєно професора-економіста Ільхама Тохті, борця за права уйгурів у Китаї, засудженого до довічного ув'язнення за звинуваченнями у сепаратизмі.

 

27.11.2019