Керсті Кальюлайд надихнула Зеленського дати відкоша Коломойському і Путіну.

 

Президенти України та Естонії Володимир Зеленський і Керсті Кальюлайд закликали Росію здійснити деокупацію Криму й припинити аґресію проти Донбасу.

 

Про це йдеться у підсумковій заяві президентів, підписаній за підсумками переговорів.

 

 

"Президенти підтвердили свою тверду прихильність до міжнародного права та основних принципів міжнародних відносин. Вони закликали Російську Федерацію скасувати незаконну окупацію Криму та припинити свою агресію, що триває на Донбасі", – зазначено у заяві, котру цитує пресслужба ОП.

 

Керсті Кальюлайд підтвердила незмінність підтримки суверенітету й територіальної цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонів. 

 

Президенти домовилися активізувати двосторонню співпрацю на міжнародній арені, особливо під час непостійного членства Естонії в Раді Безпеки ООН на 2020–2021 роки.

 

Лідери держав підтвердили європейські прагнення України та погодилися з важливістю використовувати повною мірою потенціал Угоди про асоціацію, продовжуючи виконувати свої зобов'язання, поглиблюючи галузеву інтеграцію та наближення регуляторних норм між Україною та ЄС.

 

"Україна та Естонія поділяють бачення щодо єдиної та вільної Європи", – ідеться у заяві.

 

Під час пресової конференції Володимира Зеленського перевірили на відданість європейській інтеґрації, запитавши про його ставлення до закликів Ігоря Коломойського розвернути зовнішню політику держави в бік Росії.

 

"Стосовно пана Коломойського. Ви сказали, що він мене підтримував, – до речі, мене підтримали 73% українців, і якщо серед них був пан Коломойський, я дуже радий. Пан Коломойський не є президентом України, він є громадянином, а більшість громадян України обрали європейську інтеграцію і курс на Євросоюз. Саме народ України обирає, куди нам піти", – сказав Зеленський, згідно з повідомленням аґенції "Укрінформ".

 

Президент додав, що з Росією у нас "дуже складна ситуація", про яку всі знають. "Ми започаткували діалог, який буде розпочато на «нормандській зустрічі» чотирьох лідерів", – зазначив Зеленський.

 

Український Президент повідомив, що на зустрічі з Керсті Кальюлайд також ішлося про проєкт Тримор'я, і він висловив зацікавленість України в тому, щоби долучитися до цієї геополітичної спілки.

 

"Україна та Естонія як важливі гравці Балто-Чорноморського регіону зацікавлені в реалізації спільних проєктів та ініціатив з економіки, інфраструктури, навколишнього середовища. Під час сьогоднішніх перемовин ми окремо обговорили реалізацію «Ініціативи трьох морів», а головне – предметну зацікавленість України долучитися до неї", – сказав Зеленський.

 

Зі свого боку Керсті Кальюлайд підтвердила підтримку українських амбіцій щодо НАТО та ЄС. "Це займе час, але обидві міжнародні організації повинні залишатися відкритими для України", – впевнена президентка Естонії.

 

Кальюлайд подарувала Володимиру Зеленському велосипед, знаючи, що його alter ego Василь Голобородько зі серіалу "Слуга народу" послуговувався ровером.

 

 

26.11.2019