Міністр енергетики розглядає варіант закупівлі газу прямцем із Росії.

 

Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель заявив про вірогідність відновлення закупівлі газу прямцем із Росії й натякнув на те, що Україна готова заакцептувати певну "знижку" в торговельній схемі.

 

 

Про це у вівторок повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна", підсумовуючи понеділковий виступ Оржеля під час презентації запланованих на 2019–2020 рр. змін у сфері енергетики та екології To do list.

 

Так, зі слів Оржеля, Кабінет Міністрів може розробити механізм, згідно з котрим потенційні знижки на газ російського "Газпрому" при ймовірних прямих постачаннях в Україну з 2020 року "вилучатимуться" на користь соціальних ініціатив.

 

"Якщо ми матимемо знижену ціну – потенційно можливо, що у нас будуть прямі постачання зі знижкою зі сходу, – ми намагатимемося забирати цю знижку, видавати в ринок ринкову ціну, а саму знижку використовувати через бюджет або через будь-які інші інструменти для покриття субсидій або інших соціально важливих заходів", – сказав Оржель.

 

Як свідчить аґенція "Укрінформ", міністр енергетики також висловив оптимізм і в питанні укладення контрактів на транзит палива. 

 

"Вже направлені "Газпрому" проєкти договорів, як передбачає європейське законодавство. Якщо ми підпишемо договір із "Газпромом", зважаючи на запаси в українських та європейських сховищах, ми можемо стати свідками історично найдешевших цін на газ", – сказав Оржель.

 

З його слів, Україна перебуває в активному діалозі з європейськими партнерами, щоб забезпечити підписання транзитного контракту. "Непросте завдання, у якому ми перебуваємо, – це тристоронні переговори щодо транзиту газу. Це питання пов'язане із завершенням анбандлінгу "Нафтогазу". Для нас абсолютним пріоритетом є підписання договору на транспортування", – зазначив Оржель.

 

Нагадаємо, контракт на транзит російського газу через територію України закінчується 31 грудня 2019 року.

 

Російський "Газпром" направив на адресу НАК "Нафтогаз України" пропозицію про продовження чинного контракту або укладення нового договору про транзит газу через територію України строком на 1 рік з урахуванням прогнозного попиту європейських покупців на газ на 2020 рік. У пропозиції "Газпрому" зазначено, що необхідними умовами продовження чинного контракту або укладення нового договору є відмова обох сторін від усіх взаємних претензій в міжнародному арбітражі та припинення всіх судових розглядів.

 

У листопаді Владімір Путін заявив про перспективу надати певні "знижки" Україні – задля того офіційний Київ мусив би відмовитися від судових процесів проти РФ і вже виграних справ у Стокгольмі.

 

"Ми готові працювати з Україною і щодо транзиту нашого газу до Європи, і щодо поставок самого газу в Україну за ціною нижчою, ніж Україна отримує російський газ по реверсу з боку Європи. Я хочу, щоб всім було зрозуміло, що неможливий ніякий реверс. Якщо ми будемо напряму поставляти газ в Україну, ми готові навіть знизити ціну до 20 і навіть 25%", – заявив Путін.

 

26.11.2019