З протезом на шиї

Андрій Богдан мав рацію: «слугам народу» для спілкування зі своїми безпосередніми господарями посередники у вигляді традиційних масмедіа не потрібні – обкластися фекаліями влада може за допомогою інших способів. Огляд подій тижня в Україні.

 

Злив тижня

 

 

Безпосереднього відношення до команди, очолюваної президентом Зеленським, Роман Труба не має, але втрапив у скандал у кращих традиціях свідків турборежиму. Новітні засоби комунікації створили серйозні клопоти шефові Державного бюро розслідувань. Точніше, Труба сам створив їх, бо ще у вересні розповідав про прослуховування його відомства і показував «жучки», натикані по периметру ДБР, але висновків з цього не зробив. У результаті такої недбалості щодо захисту інформації з’явився telegram-канал "Трубу прорвало", який оприлюднив записи телефонних розмов, у яких людина з голосом, дуже схожим на голос головного розслідувача, консультується з Офісом президента на предмет того, які справи особливо актуально порушувати на поточний момент.

 

Роман Михайлович оперативно назвав записи фейком і провокацією, чим додав процесу пікантності: бо якщо «фейк» – то, значить, розмов не було; а якщо «провокація» – то якісь діалоги мали місце, але подані широкій громадськості так, аби очорнити Трубу.

 

Директор ДБР не вжив улюбленого у «слуг народу» терміну «маніпуляція», але ще матиме час його пригадати, бо справою зацікавилися народні депутати. Щоби не стати офірним цапом, Трубі доведеться дуже постаратися.

 

 

Підозри тижня

 

 

Петро Порошенко не байдужий до птахів і любить згадувати їх у власних виступах. Колись латентних корупціонерів називав «сизими голубами», тепер розповів, з чого сміються кури.

 

Виявляється, кардинально піднімає настрій цим пернатим проєкт повідомлення про підозру проти самого Петра Олексійовича, переданий слідчими ДБР у Генеральну прокуратуру, в якому колишнього президента звинувачують у неправомірному впливі на проведення конкурсу з добору кандидатів для призначення членів Вищої ради правосуддя.

 

«Справа Порошенка», зважаючи на кваліфікацію підлеглих Труби, швидше за все, «посиплеться» уже в недалекому майбутньому, а підозри Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, повідомлені меру Львова Андрію Садовому, колишньому народному депутатові з «Народного фронту» Денисові Дзензерському, ймовірно, довго викликатимуть кепське самопочуття у підозрюваних.

 

Міському голові закидають зловживання під час операцій з земельними ділянками, нарфронтівцю – недекларування кредитних зобов’язань. У першому випадку йдеться про 93,5 мільйона гривень, у другому – про 4,7 мільярда.


 

Telegram тижня

 

 

Злий жарт новітні технології зіграли і безпосередньо зі «слугами». Анонімний Telegram-канал "Темний лицар" повідомив, що в його розпорядженні опинився аудіозапис розмови нардепів Володимира Захарченка, Владлена Неклюдова, Юрія Кисіля, Олени Криворучкіної, В'ячеслава Медяника та Юрія Корявченкова з керівництвом правоохоронних органів Кривого Рогу.

 

Нардепи, кажучи доступною їм мовою, качали права, проте Корявченков (більш відомий як Юзік з «Кварталу 95») факт бесіди визнав з поправкою, що нічого незаконного він з колегами не озвучував, а гральний бізнес і пункти прийому металу в рідному місті Зеленського – то не суттєво.

 

Пікантніше виглядає, що в діалозі народних депутатів була згадана заступниця міністра інфраструктури Олександра Клітіна, яка до своєї посади, за версією багатослівних депутатів, прийшла «через ліжко».

 

Коли «Темний лицар» опублікував розмову, комедійність ситуації вийшла на якісно новий рівень. З Клітіною зв’язався пранкер «Джокер», який розкрутив даму на відвертість, і та довірливо повідомила підступному співрозмовнику, що їй некомфортно з шефом Владиславом Криклієм і вона б сама дуже незле міністерством керувала б. Який же брак спілкування в кобіти, якщо вона невідомо кому розказує про свої інтимні бажання?

 

І коли вже здавалося, що ліміт «зашкварів» у «слуг» вичерпався, з’явилася геть не комедійна інформація про судимість за зґвалтування неповнолітньої нардепом від СН Романом Іванісовим. Сталося це буцім ще в 1996 році – а тепер фракції треба вирішувати, що з цим всім робити.

 

І вирішувати треба бігом, бо в такому темпі молода команда або ще щось не там і не тому ляпне, або знайдуться в шафі такі скелети, від яких електорату стане дуже недобре.

 

 

Повернення тижня

 

 

Можливо, після зустрічі в рамках «нормандського формату» і до чинного президента України дійде, що з росіянами справи не варто мати ніколи і ніде, а те, що РФ повернула захоплені минулого року буксир "Яни Капу" та броньовані катери "Нікополь" і "Бердянськ" – тому підтвердження. За словами командувача Військово-морських сил України Ігоря Воронченка, «росіяни угробили» катери, познімали навіть «плафони й унітази».

 

«За поребриком» на це відповіли в притаманному їм придуркуватому стилі – пропагандистські канали почали розганяти тезу про дельфінів, що поцупили сантехніку. Все в кращих традиціях постулату тамтешнього головнокомандувача «іх там нєт». Крім того, росіяни для іноземного споживача інформації наголошують, що передача захоплених суден була актом доброї волі і про ніякі рішення Міжнародного морського трибуналу не згадують.

 

Сценарій перемовин у Парижі вже готовий.

 

25.11.2019