Місія МВФ покинула Україну з потребою продовжити дискусії.

 

Місія Міжнародного валютного фонду, працюючи в Україні з 14 до 22 листопада, заявила про конструктивні та плідні обговорення з представниками влади України, однак для укладення домовленості про нову програму (Staff Level Agreement) знадобиться продовження дискусій найближчим часом.

 

Про це повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна", покликаючись на пресслужбу МВФ.

 

 

"Місія досягла помітного подальшого поступу в дискусіях щодо заходів і реформ, які могли б лягти в основу нової програми, підтриманої МВФ... Дискусії продовжаться наступного тижня", – йдеться в заяві голови місії Рона ван Родена за підсумками місії.

 

Згідно з документом, серед обговорюваних необхідних кроків – заходи у грошово-кредитному, податково-бюджетному та фінансовому секторах, а також реформи, спрямовані на поліпшення бізнес-клімату, посилення верховенства права і нарощування економічного зростання.

 

У заяві наголошується, що місія МВФ віддала належне суттєвому прогресу, досягнутому в останні кілька місяців на шляху реформ і дотримання зваженої економічної політики.

 

Як пише видання NV.ua, покликаючись на свої джерела, місія МВФ поїхала з Києва без результатів.

 

Два головні питання – олігарх Ігор Коломойський і незалежність НБУ.

 

"Будь-який компроміс [зі старими власниками "Приватбанку"] неприйнятний, оскільки він підтвердить вплив Коломойського. А якщо він великий, то високий ризик дефолту і відкату реформ. А якщо так, то навіщо такій країні давати гроші, якщо вони з високою ймовірністю не повернуть? Логічно?" – сказав співрозмовник видання.

 

Місія також поскаржилася на те, що земельна реформа не приймається в тому форматі, як обіцялося на початку, й іноземців до ринку не допустили. "МВФ розуміє, що це ще гірше, ніж мораторій, оскільки є ризик, що за безцінь землі можуть бути скуплені всім відомими особами. Це не зовсім ринок", – пояснило джерело газети.

 

Наразі Україна веде переговори про можливість відкриття фондом нової 3-річної програми розширеного фінансування EFF на $5-6 млрд. У вересні Київ відвідала місія МВФ, яка згодом повідомила про плани продовжити дискусію.

 

Український уряд і центробанк сподівається, що позитивне рішення про нову програму буде ухвалено в грудні, що дасть змогу отримати перший транш за нею ще до кінця цього року.

 

Верховна Рада вже ухвалила закон про держбюджет-2020, що є однією з головних умов для відкриття програми. Парламент також повернув норму про відповідальність за незаконне збагачення і схвалив у першому читанні закон про обіг сільгоспземель в Україні, що також підвищує шанси на позитивне рішення МВФ. Водночас під час обговорення законопроєкту Президент Володимир Зеленський заявив про внесення до закону під час доопрацювання його в другому читанні норми про всеукраїнський референдум з питання вирішення купівлі землі нерезидентами, що може викликати запитання у фонду.

 

Серед інших питань залишається прогрес у відшкодуванні коштів платників податків, витрачених на націоналізацію "Приватбанку" і виплату вкладникам інших виведених з ринку банків, а також гарантії неповернення націоналізованих або виведених з ринку банків їхнім власникам навіть у випадку, якщо таке рішення ухвалить суд.

 

25.11.2019