Учасник розмови зі Зеленським: Трамп вимагав "послуги за послугу".

 

Посол Сполучених Штатів Америки при Європейському Союзі Ґордон Сондленд підтвердив, що Дональд Трамп вимагав від української сторони "послуги за послугу". Сондленд наголосив, що він діяв за вказівкою президента США, коли спілкувався з особистим юристом Трампа Руді Джуліані з питань політики щодо України.

 

Про це Сондланд заявив під час слухань, котрі проводять комітети Палати представників США в рамках процедури імпічменту президента, інформує "Голос Америки".

 

 

"Міністр Перрі, посол Волкер та я працювали з Руді Джуліані з питань України за прямою вказівкою президента Сполучених Штатів. Ми не хотіли працювати з Джулаіні. Просто кажучи – ми працювали з тим, що було. Ми всі розуміли, що якщо відмовимось працювати з Джуліані, ми втратимо важливу нагоду зміцнити відносини між Сполученими Штатами та Україною. Тому ми виконували накази президента", – заявив Сондленд.

 

"Мене призначено президентом і я виконував вказівки президента. Ми працювали з Джуліані, бо президент дав нам таку вказівку. Ми не прагнули встановлювати для України будь-які передумови", – додав Сондленд.

 

Посол заперечив, що був частиною "невідповідного" каналу відносин США з Україною, наголосивши, що інформував Державний департамент та Білий дім про свої дії. Однак заявив, що вимога надати "послугу за послугу" від України таки існувала, адже очікувана заява офіційного Києва про розслідування довкола компанії  Burisma та можливого втручання до виборів 2016 року були передумовою для проведення зустрічі з Зеленським у Білому домі, а також розблокування військової допомоги.

 

Трамп намагався відмежуватись від Сондленда після того як американський посол до ЄС розпочав свідчення в рамках процедури імпічменту за закритими дверима, хоча раніше у Twitter називав Сондленда "справді гарною людиною та американцем".

 

Як писав Z, Ґордон Сондленд разом із Куртом Волкером згадані в листі невідомого інформатора, з якого розпочався "телефонний скандал". У тексті йдеться, що Волкер і Сондленд зустрічалися зі Зеленським та іншими українськими політиками 26 липня і, ймовірно, давали поради українському керівництву про те, як реаґувати на вимоги Трампа. Ймовірно, вони передали Зеленському вказівки Трампа щодо розслідування проти сина колишнього віцепрезидента США Джо Байдена.

 

Окрім того, йдеться в листі, Волкер і Сондленд обговорювали з адвокатом Трампа Рудольфом Джуліані те, як мінімізувати шкоду національній безпеці США.

 

21.11.2019