Трубаґейт: У Telegram'і опублікували розмови, записані в кабінеті директора ДБР.

 

На каналі "Трубу прорвало" у соціальній мережі Telegram оприлюднено кілька записів розмов, у котрих, згідно зі запевненнями автора сторінки, фіґурує директор Державного бюро розслідувань Роман Труба. Чоловік обговорює з відвідувачами кримінальне переслідування Петра Порошенка, лояльність до Офісу Президента України та особи з ініціалами Б.А.Й. (не можемо нічого стверджувати, просто збігається з Богданом Андрієм Йосиповичем), інтереси Ігоря Коломойського.

 

 

 

"Пару годин цікавих розмов, які показують, як вирішуються справи у правоохоронних органах. Як вирішуються питання про закриття справи неякісних спальників у ЗСУ, відсторонення слідчих, які залізли у сферу інтересів Коломойського, як зупиняють обшуки на підприємствах Жеваго, а потім за дзвінком з Банкової їх відновлюють", – ідеться в анотації до записів.

 

Автори каналу запевняють, що ДБР отримує вказівки, кого допитувати, кого "підвісити", а кого "доганяти", із Офісу Президента.

 

"Пріоритетною справою, як визнає сам директор ДБР, є "справа експрезидента". Про хід розслідування Роман Труба телефоном повідомляє главу Офісу Президента. Команди вручати "підозру" поставлені самим Президентом Зеленським. І це стосується не лише Порошенка, а й колишньої міністерки охорони здоров'я Уляни Супрун, справи Київської міської державної адміністрації і багатьох інших резонансних справ", – подають автори Telegram-каналу.

 

Як випливає зі записів, у домовленості втягнуто також і Генерального прокурора Руслана Рябошапку. Принаймні, в одній із розмов ідеться про те, що Генпрокурор і Б.А.Й. нібито наказали припинити обшуки у "ПриватБанку" в Дніпрі на час візиту місії Міжнародного валютного фонду.

 

Експерт з питань правоохоронних органів, колишній учасник конкурсної комісії ДБР Олександр Лємєнов вважає записи автентичними. Він підозрює, що в цю операцію може бути втаємниченою Служба безпеки України. Нагадаємо, голова СБУ Іван Баканов перебуває в конфлікті з головою ОП Андрієм Богданом.

 

"Я не в шоці. Це норма. Всі ці речі для мене були очевидні протягом двох років. На жаль, вони стали реальністю. Хто записував? Запитайте на Володимирській (вулиця, на котрій розташована СБУ, – Z)", – прокоментував Лємєнов у Facebook.

 

 

Найрезонансніші записи

 

Справа Порошенка. Голос Романа Труби телефоном обговорює з Андрієм Йосиповичем виклик експрезидента на допит.

 

Справа Супрун. Директор звітує, що проєкт підозри щодо колишньої виконувачки обов'язків міністра охорони здоров'я Уляни Супрун він особисто возив на Банкову для погодження.

 

Справа Вовка. Абонент, у котрому впізнається директор НАБУ Артем Ситник, доповідає голосові Романа Труби про те, що він, Труба, і його заступники фіґурують на скандальних записах розмов у кабінеті судді Павла Вовка.

 

Справа тендерів в армії. Власник компанії обговорює з Трубою хід рослідування про закупівлі спальних мішків у Збройних Силах. Голос Труби відповідає йому: там нічого страшного.

 

20.11.2019