Сенцов: Державна мова має бути одна.

 

Український режисер Олег Сенцов підтримує статус української мови як єдиної державної. Наразі Сенцов вивчає українську мову й планує остаточно перейти на неї в публічному спілкуванні.

 

Про це Олег сказав у інтерв'ю BBC.

 

 

"Я ще не перейшов на українську, але я займаюся цим питанням. Рано чи пізно перейду, принаймні, офіційно точно. Просто для цього потрібен час. Мені важко даються мови, але я зазвичай намагаюся з україномовними спілкуватися українською. Це правильно: одна країна, один народ, одна мова", – заявив Сенцов.

 

Олег вважає, що процес націєтворення в Україні не замикається на етнічному аспекті, однак дилема з мовним питанням для Сенцова визначена.

 

"У нас сформується нова українська нація за наднаціональною ознакою, але мова має бути одна – це об'єднавчий фактор, безперечно", – заявив Сенцов.

 

Зазначимо, під час публічних виступів Олег Сенцов використовує російську мову, і ставиться до цього часом самоіронічно (під час презентації своєї книжки "Маркетер" у Львові Сенцов попередив публіку, що "розмовлятиме мовою Пушкіна і окупанта").

 

Водночас, віднедавна Сенцов використовує українську мову на своїй сторінці у Facebook.

 

Раніше Олег Сенцов заявляв, що він почав відчувати себе українцем під час Революції гідності. Самоусвідомлення базувалося на цінностях і свободолюбстві.

 

"У мене ніколи не було активної громадянської позиції, у мене була активна людська позиція, якісь принципи, за якими я живу. І я виявив, що за принципами, за якими я живу, Україна теж хоче жити. В цьому ми збіглися, і я відчув себе громадянином цієї країни, як чимало інших, я такий не єдиний. Я багато читав таких виразів, що багато хто тоді відчув себе насправді українцем, громадянином своєї країни, відповідальним за її майбутнє", – сказав Сенцов у інтерв'ю "Радіо Свобода" невдовзі після звільнення з російського полону.

 

У жовтні Сенцова розкритикували за те, що він розповів у інтерв'ю німецьким журналістам, начебто український та російський народ є братніми.

 

У відповідь на критику Олег Сенцов написав нотатку у Facebook, у котрій заявив, що не вважає українців і росіян єдиним народом, але вважає їх братніми. На його думку, вирішальний розкол відбувся під час Майдану – і відбувся саме через різні погляди на свободу.

 

"У мені немає жодної краплі української крові, якщо зважати на питання походження. Але я громадянин України, народжений на її землі, як і багато хто з нас, хто усвідомив причетність і відповідальність за свою країну, там, на Майдані,  і хто брав активну участь у боротьбі за справжню незалежність своєї батьківщини", – підкреслив Сенцов.

 

"Я гордий вважати себе українцем і бути частиною нової української нації, котра не формується лише за національною ознакою, а поднується передусім загальною системою цінностей. У тому і є наша головна й глибинна відмінність від сучасних росіян, до котрих належать, до речі, не лише руські (в ориґіналі – "русские", – Z), котрі почали розвиватися, а точніше, деґрадувати у цілковито інший бік", – вважає Олег.

 

"Головний розкол відбувся в 2014 році і спричинив до війни, в котрій ми захищаємо свою країну і свій вибір жити так, як ми хочемо", – зазначив Сенцов.

 

Олег Сенцов додав тоді, що вважає "дивним" заперечувати спільнородинне походження українців і росіян, так само, "як і намагатися вибудувати українську націю по чистоті крові".

 

Олег Сенцов у Вільнюсі

 

Окрім того, у інтерв'ю BBC Олег Сенцов привітав рішення Президента України Володимира Зеленського розпочати переговори з Росією. Водночас, він не вірить у те, що з Росією вдасться домовитися.

 

"Перемовини – це добре, припинення вогню – це дуже добре. Здавати інтереси України – це погано. Віддати всю нашу незалежність заради того, щоб повернути Донбас і щоб на "ДНР" перетворилася вся Україна – це погано, цього робити не можна. Я сподіваюся, наше керівництво цього не зробить, а народ йому не дасть", – наголосив Сенцов.

 

В'язень Кремля вважає, що йдеться про "спробу повернути Донбас на умовах Путіна, щоб де-факто нічого не змінилося": "Будуть сепаратисти, російські війська і контроль території без контролю України над кордоном. Де-юре це вже буде нібито Україна. Піднімуть українські прапори, вважатимуть, що це частина України, яку вона не контролюватиме. Відповідно, можна знімати санкції з Росії, говорити, що Росія все виконала, все добре", – уявляє собі Сенцов.

 

"Він (Путін, – Z) хоче накинути його на Україну як нашийник. І смикати за нього, щоб зробити з України такого собі хатнього, слухняного собаку. Але так не вийде. Наша країна – не собака. Ми слухатися нікого не будемо, а таку людину й поготів. Ми – вільний народ і самі вирішуємо свою долю", – тлумачить Сенцов.

 

19.11.2019