Львів доєднався до акції #FreeAseyev.

 

Сьогодні, 15 листопада, на площі Ринок у Львові відбудеться правозахисна мистецька акція “#FreeAseyev. День солідарності зі Станіславом Асєєвим”. Відомі письменники, філософи, журналісти згадуватимуть про Станіслава Асєєва, незаконно ув’язненого на Донбасі, та читатимуть фрагменти з його текстів.

 

 

З кінця 1980-х років 15 листопада за ініціативою Міжнародного ПЕН в усьому світі відзначають День ув’язненого письменника, або День порожніх стільців (Empty Chair Day). Порожні стільці на правозахисних акціях цього дня символізують авторів, які не можуть бути з нами через ув’язнення, переслідування чи зникнення. Такі події покликані привернути увагу до справ ув’язнених письменників і журналістів, а також закликати їхніх колег і представників місцевої та міжнародної влади використовувати кожну нагоду для їхнього звільнення.

 

Цього року День порожніх стільців у Львові буде присвячений письменнику, члену Українського ПЕН Станіславу Асєєву. Як журналіст він дописував під псевдонімом Станіслав Васін для провідних українських медіа – Радіо Свобода, “Тижня”, “Української правди” і “Дзеркала тижня”. Також Станіслав є автором роману “Мельхіоровий слон, або Людина, яка думала”. У травні 2017 року Асєєв був незаконно ув’язнений у Донецьку проросійськими збройними формуваннями “ДНР”. У жовтні 2019 року стало відомо, що так звана “прокуратура ДНР” засудила Станіслава Асєєва до 15 років ув’язнення, звинувачуючи його в “екстремізмі”, “шпигунстві” та “закликах до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності”.

 

Джерело: facebook.com/penclubua

 

Захід відбувається за підтримки міської адміністрації, Меморіального музею тоталітарних режимів "Територія терору" та PEN Ukraine.

 

До акції долучаться, прочитають уривки з творів письменника та висловлять солідарність із ним відомі львівські культурні та громадські діячі: поетеса, арт-менеджерка, організаторка фестивалю Jazz Bez Ольга Ковалевська, українська письменниця та журналістка, членкиня PEN Ukraine Галина Вдовиченко, письменниця, перекладачка, редакторка Маріанна Кіяновська, директорка Львівської обласної бібліотеки для юнацтва імені Романа Іваничука Таня Пилипець, менеджерка культури, керівниця офісу Lviv City of Literature Богдана Брилинська, українська поетеса, дитяча письменниця, головна редакторка і співзасновниця Видавництва Старого Лева, громадська діячка, членкиня PEN Ukraine Мар’яна Савка, менеджерка культури, директорка музею "Територія терору" Ольга Гончар, журналістка, авторка книжки "Наші Інші", членкиня PEN Ukraine Олеся Яремчук, літменеджерка, письменниця, членкиня PEN Ukraine, координаторка конкурсу "Кримський інжир" Анастасія Левкова, голова правління Освітнього центру з прав людини у Львові, координатор проекту "Lviv: Becoming a Human Rights City", співзасновник TheUkrainians та Radio SKOVORODA Володимир Бєглов, журналістка, телерадіоведуча, співзасновниця радіо «Сковорода» й засновниця First Media School Мар’яна Романяк та інші. Початок акції — о 18:00.

 

Акції на підтримку Асєєва сьогодні проходять і в інших містах, зокрема в Києві та Нью-Йорку. А до флешмобу в соцмережах, учасники якого на знак солідарності з письменником і журналістом фотографують порожній стілець з його іменем, окрім українців, приєдналися мешканці Німеччини, Люксембургу, Польщі, Чехії, Литви, Латвії, США.

 

Джерело: facebook.com/penclubua

 

За даними Центру громадянських свобод, у Росії та окупованому Криму лишилося за ґратами щонайменше 86 людей. Також, згідно з інформацією Служби безпеки України, бойовики на Донбасі утримують у полоні 227 українців.

 

Окрім Станіслава Асєєва, під час заходу 15 листопада організатори події хочуть нагадати про справи інших незаконно засуджених та утримуваних українських журналістів в окупованих Криму та Донбасі, серед яких блогер Олег Галазюк, журналіст Микола Семена, а також кримські громадянські журналісти Осман Арифмеметов, Ремзі Бекіров, Наріман Мемедемінов, Руслан Сулейманов, Рустем Шейхалієв.

 

15.11.2019